KB archiveert XS4ALL-homepages van historische waarde

Met steun van SIDN fonds archiveerde de KB, nationale bibliotheek, stokoude XS4ALL-homepages met historische waarde. Websites van het eerste uur dreigden verloren te gaan, maar door dit project blijft dit unieke digitale erfgoed bewaard en beschikbaar voor toekomstig onderzoek. De belangrijkste websites staan beschreven in de collectiebeschrijving, die door de KB is gepubliceerd.

In Nederland bestaat het internet nog geen veertig jaar, maar het is allang niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Online is veel informatie van grote historische waarde te vinden. Daarom is het belangrijk dat de websites met deze informatie worden gearchiveerd, zodat wetenschappers en andere geïnteresseerden deze bronnen in te toekomst kunnen gebruiken. Gebeurt dat niet, dan bestaat de kans dat de homepages voorgoed verdwijnen. Dit risico liepen de oude homepages van de internetprovider XS4ALL, een van Nederlands eerste internetproviders, toen KPN in 2019 aankondigde de zelfstandigheid van XS4ALL op te heffen. Kees Teszelszky, Conservator Digitale Collecties bij de KB, nationale bibliotheek, zag deze aankondiging als het moment om de homepages op te sporen, te selecteren en te bewaren als digitaal erfgoed. Vanuit de KB startte hij een initiatief om de homepages van XS4ALL-klanten uit de periode 1993-2001, met de steun van SIDN fonds, te archiveren.

Ontwikkeling van het internet

Mieke van Heesewijk, programmanager bij SIDN fonds: ‘Omdat ik vroeger zelf bij XS4ALL heb gewerkt, konden we Kees vooral goed helpen door middel van ons netwerk. Digitale geschiedenis is belangrijk om goed te archiveren. Deze geschiedenis is essentieel om de webhistorie te kennen, om te kunnen zien hoe het internet zich verder heeft ontwikkeld.’

Meer weten

Ben je benieuwd naar de gearchiveerde XS4ALL-homepages? Bekijk de collectiebeschrijving of bezoek de KB om het webarchief te bekijken.