30 onder 30 – jonge professionals in het vakgebied

IP presenteert voor de derde keer de ‘30 onder 30’-lijst, tot stand gekomen dankzij de input* van vele vakgenoten. Het overzicht laat zien waar de nieuwe generatie professionals in het brede veld van informatie en erfgoed werkt.

Productie: Ronald de Nijs

Shruti Agrawal (29)

Opleidingen Elektronica aan het Indian Institute of Technology en Biomedische technologie aan de TU Delft

Baan Sinds januari 2018 junior data scientist bij KBenP

Werk-privébalans Ik werk in de werkuren. Maar moet ik overwerken, dan doe ik dat graag, want ik houd van mijn werk. Wel probeer ik in mijn vrije tijd zo min mogelijk achter de computer te zitten.

Techniek Ik kijk uit naar de nieuwste softwaretechnologieën voor databehandeling, zoals Azure, SAS, Spark, Google Assistant en Hadoop. Deze typen software ontwikkelen zich razendsnel en mijn opdrachtgevers verwachten dat ik hier ervaring mee heb opgedaan.

Over 5 jaar Ik hoop een volleerd data scientist te zijn die uitstekend overweg kan met de bovengenoemde tools.

Samantha van As (25)

Opleidingen Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie en een minor Archieven aan de Hogeschool van Amsterdam

Baan Sinds februari 2018 parttime werkzaam als archivist bij het Haags Gemeentearchief en sinds maart 2018 tevens parttime werkzaam bij RHC Rijnstreek en Lopikerwaard (hier inventariseer ik waterschapsarchieven)

Werk-privébalans In het weekend zit ik het liefst op de bank, met een boek of een game.

Techniek Ik ben geïnteresseerd in nieuwe manieren om archieven toegankelijk te maken voor gebruikers. Tijdens mijn studie heb ik me verdiept in virtual reality. Hoe kun je zoiets innovatiefs gebruiken om geschiedenis tastbaar te maken? Verder houd ik de nieuwe regelgevingen in de gaten en wat de gevolgen ervan zijn voor archiefinstellingen.

Over 5 jaar Ik hoop me vooral te focussen op de gebruiksvriendelijkheid van archieven. ‘Waar zitten de gebruikers nou écht op te wachten?’ is de vraag waar ik me mee bezig wil houden. Want alleen door die vraag goed te beantwoorden houden we onze archieven relevant en actueel.

Liselotte van Beek (24)

Opleidingen Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (eerstegraads) aan Artez hogeschool voor de kunsten te Arnhem en pre-master en master Kunstgeschiedenis: Oude Kunst aan de Universiteit van Utrecht

Baan Sinds april 2018 informatiespecialist bij de studie- en leeszaal van het Rijksmuseum Amsterdam

Werk-privébalans Ik probeer in beide situaties niet te veel aan het andere te denken en mijn aandacht te richten op datgene waar ik op dat moment mee bezig ben.

Technologie Ik kijk uit naar het moment dat veel oude drukken en kunstwerken digitaal beschikbaar zijn, zodat ze voor iedereen, waar ook ter wereld, te bekijken zijn. Het aantal museumbezoekers zal hierdoor niet afnemen: de belangstelling voor the real thing blijft altijd bestaan.

Over 5 jaar Ik sta voor alles open, zolang ik maar bezig kan zijn met (oude) kunst. Onderzoek doen, educatie, informatie verstrekken: er zijn zoveel mogelijkheden!

Patrick Bhairosing (27)

Opleiding Master Biomedical Sciences bij de Universiteit van Amsterdam

Baan Sinds oktober 2015 informatiespecialist bij het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis – Nederlands Kanker Instituut, daarna hier verder ontwikkeld tot adviseur Informatiemanagement

Werk-privébalans Ik houd een strakke (week)planning aan met duidelijke deadlines.

Techniek Ik kijk vooral uit naar grote mijlpalen in digitalisering, bijvoorbeeld de ontwikkeling op het gebied van mobile apps. Ik ben niet bang dat mijn werk wordt overgenomen door technologie, maar zie juist kans om als vakgroep mee te groeien.

Over 5 jaar Ik hoop me verder te hebben ontwikkeld, zowel op het gebied van projectmanagement als in mijn rol van adviseur. Het liefst bij een academisch instituut of een bedrijf dat daarop focust.

Jessie Both (23)

Opleidingen Media, Informatie en Communicatie (richting Informatie & Media) aan de Hogeschool van Amsterdam en master of science Information Science, track Human-Centered Design, aan de Universiteit van Amsterdam

Baan Sinds september 2017 Procam IT Talent Trainee bij ABN Amro als development engineer, werkzaam in het Transaction Filtering change team

Werk-privébalans Doen waar je energie van krijgt en leuke dingen niet afzeggen door drukte op het werk.

Technologie Ik ben heel erg benieuwd naar de ontwikkelingen omtrent de home assistants. Zullen deze in Nederland ook zo breed worden geaccepteerd en hoe snel zal dat gaan?

Over 5 jaar Ik hoop te zijn doorgegroeid naar een functie in een team dat zich richt op het maken van innovatieve en digitale oplossingen voor de klant.

Carola van der Drift (29)

Opleidingen Bachelor Japanologie en master Book & Digital Media Studies, beide aan de Universiteit Leiden

Baan Sinds 2010 werkzaam bij de UB Leiden, eerst als baliemedewerker voor de East Asian Library, sinds 2013 met één project erbij, en sinds 2016 fulltime projectleider

Werk-privébalans Ik werk bewust vier dagen. Verder is mijn werk gevarieerd en iedere dag weer interessant. Naast projecten mag ik me bijvoorbeeld ook bezighouden met innovatie. Ik voel dan ook geen enkele noodzaak mijn werk-privébalans ‘onder controle’ te houden.

Techniek Ik zou willen dat mijn baan vervangen wordt door robots! Niet omdat ik mijn baan graag kwijt wil (absoluut niet), maar omdat dat me juist een heel interessante technologische ontwikkeling lijkt.

Over 5 jaar Ik zie voor de komende jaren nog genoeg uitdagingen als projectleider.

Emma Eigenraam (27)

Opleidingen Media en Informatiemanagement aan de Hogeschool van Amsterdam en premaster en master Jeugdliteratuur bij de Tilburg University

Baan Sinds 2014 werkzaam bij Openbare Bibliotheek Amsterdam, eerst als medewerker Informatie Dienstverlening (jeugdbibliothecaris), nu als medewerker Ontwikkeling op de afdeling Jeugd & Jongeren

Werk-privébalans Uren die ik overwerk compenseer ik later in de week. Ook beantwoord ik geen mails in het weekend (behalve als het heel dringend is) en ik plan veel weekendjes weg.

Techniek Onze afdeling Jeugd & Jongeren vol robots? Onmogelijk! De creatieve, inspirerende geesten die er nu rondlopen kunnen niet geprogrammeerd worden in robots. Dus ik ben niet bang dat mijn baan overgenomen wordt door wezens van aluminium en staal.

Over 5 jaar Zover kijk ik niet vooruit. Iets met jeugdliteratuur, jeugdtheater en jeugdmedia. In de bibliotheek? Wie weet…

Felicity Franke (28)

Opleiding Kunstgeschiedenis en Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam

Baan Sinds augustus 2018 information specialist bij de Hotelschool The Hague; daarvoor mediathecaris & medewerker ICT bij de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert, Amsterdam

Werk-privébalans Ik voer taken zo productief, creatief en efficiënt mogelijk uit. Dat gebeurt door een goede planning, verwachtingen uit te spreken en duidelijke afspraken te maken.

Techniek Ik verwacht niet dat mijn baan door robots wordt vervangen. Automatisering zorgt er juist voor dat ik mijn werk steeds beter kan doen. Er is steeds meer informatie beschikbaar; dit betekent ook dat men steeds meer keuzes en afwegingen moet maken, om dat goed te doen is professionele hulp en kennis nodig.

Over 5 jaar Ik hoop vele studenten informatie- en ICT-vaardigheden te hebben geleerd en ik hoop leiding te geven aan de mediatheek.

Kirsten van Gelderen (27)

Opleidingen Bachelor of Science Biomedische wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en een master of science Human osteoarchaeology aan de Universiteit van Leiden; daarna onderzoek gedaan in de biomoleculaire archeologie aan de Universiteit van Leiden

Baan Sinds januari 2018 medisch informatiespecialist bij de Noordwest Ziekenhuisgroep

Werk-privébalans Ontspanning vind ik in yoga en het lezen van boeken.

Techniek Ik kijk uit naar de hoeveelheid informatie die beschikbaar komt, maar ook dat we de al bestaande informatie steeds verder kunnen uitdiepen. Tegelijkertijd maak ik mij hier zorgen over, met name als het gaat om het privacy-aspect. Alhoewel fictief, schetst Dave Eggers’ boek The Circle een beeld van hoe de wereld eruit kan zien wanneer nog meer (privacygevoelige) informatie beschikbaar komt.

Over 5 jaar Ik wil graag bijdragen aan het ‘leesbaar’ en toegankelijk maken van de enorme hoeveelheid beschikbare informatie. Daarnaast wil ik bijdragen aan de medische bibliotheek van de toekomst door mij te ontwikkelen op het gebied van bibliotheekwetenschappen, maar ook door het nauwgezet volgen van de ontwikkelingen op medisch vakgebied.

Roosmarijn de Groot (27)

Opleiding Erfgoedstudies aan de Universiteit van Amsterdam

Baan Sinds 1 januari 2016 domeincoördinator Erfgoedbibliotheken (i.k.v. Netwerk Digitaal Erfgoed) bij de Koninklijke Bibliotheek

Werk-privébalans Soms werk ik ’s avonds thuis door, maar dat is niet vaak nodig. In positieve zin raakt mijn werk-privébalans verstoord door mijn leuke collega’s! Ook buiten werk spreek ik graag met ze af.

Techniek Ik kijk uit naar ontwikkelingen op het gebied van linked open data. Deze technologie maakt het mogelijk om nieuwe verbindingen te leggen tussen uiteenlopende erfgoedcollecties. Of deze nu groot en bekend zijn of klein en (her)ontdekt moeten worden.

Over 5 jaar De digitale erfgoedwereld verandert zo snel! Over vijf jaar ben ik hier nog lang niet op uitgekeken. Ik hoop dan nog steeds met digitaal erfgoed bezig te zijn, bij de KB of een andere erfgoedinstelling.

Max Kievit (28)

Opleidingen Bachelor European Studies aan de Universiteit Maastricht, master of science Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, leergang Informatie Specialist bij VHIC en Functioneel beheer verdiepingsmodule aan de Erasmus Academy

Baan Sinds augustus 2017 document controller (met name SharePoint) bij Van Hattum & Blankevoort (via Spring Professional en Doxis)

Werk-privébalans In je vrije tijd genoeg ontspannen en plezier maken, terwijl je op het werk je grenzen stelt.

Techniek Het is verbazingwekkend hoeveel dingen we nog niet digitaal/online doen, terwijl mijn collega’s wel enthousiast zijn over nieuwe ontwikkelingen. Het is ze gewoon nooit uitgelegd.

Over 5 jaar Misschien ontwikkel ik mij door binnen het bedrijf, misschien doe ik tegen die tijd wel iets heel anders.

Manon Kromhout (23)

Opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming (Bachelor of Social Work) aan de Hogeschool Rotterdam

Baan Sinds augustus 2017 medewerker Informatie, advies en activiteiten bij de Bibliotheek Kerkrade e.o.

Werk-privébalans Ik doe aan yoga en ik sport; ook ben ik graag samen met vrienden en (schoon)familie. Als iets me hoog zit, praat ik erover of ik schrijf het van me af.

Techniek Ik denk dat er op het uitleengebied veel automatisch zal gaan, maar de kern van mijn baan, het luisteren naar en verbinden van mensen, zal niet veranderen. Hoogstens komt er meer ondersteuning door de technologie. Technologie als middel voor ontmoeting en verbinding online en in real life.

Over 5 jaar Ik hoop dan nog steeds werkzaam te zijn bij Bibliotheek Kerkrade als Community Librarian.

Joyce van Kruiselbergen (28)

Opleidingen SOD 1. Momenteel volg ik SOD 2 bij GO opleidingen

Baan Sinds 1 januari 2017 senior medewerker informatievoorziening bij de gemeente Goes

Werk-privébalans Plannen en zoveel mogelijk leven in het moment dat je beleeft. Daarnaast blijf ik mezelf uitdagen. Proberen het sneller te doen, of beter of liefdevoller of met meer aandacht zowel in werk als privé.

Techniek De mogelijkheden van Artificial Intelligence zullen eindeloos zijn. Wanneer repetitieve en tijdrovende taken overgenomen worden, is er meer tijd voor creativiteit en innovatie. Verder zullen bepaalde taken overgenomen worden door robotisering. Maar dankzij diezelfde robotisering ontstaan er ook nieuwe werkzaamheden en/of beroepen.

Over 5 jaar Dan wil ik me graag verder hebben ontwikkeld als professional.

Lisette Kuijper (28)

Opleidingen Bachelor Geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen en een master Archiefwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam

Baan Sinds 2011 studiezaalmedewerker bij het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC)

Werk-privébalans Naast mijn werk bij het BHIC geef ik een aantal sportlessen en plan ik geregeld uitjes met vrienden en familie. Deze zomer is er trouwens gezinsuitbreiding op komst. Er gaat dus veel veranderen, maar ik wil zeker blijven werken!

Techniek Ik kijk uit naar de grote veranderingen op het gebied van digitalisering, zodat we onze klanten steeds beter kunnen helpen. Het contact met bezoekers loopt nu al steeds meer via digitale kanalen, zoals e-mail, forum en chatservice. Ook ‘Scanning on Demand’ staat bij ons op het programma.

Over 5 jaar Ik wil mij graag verder ontwikkelen binnen de studiezaal van het BHIC, om samen met collega’s te werken aan een optimale (digitale) dienstverlening.

Ilona van Langen (29)

Opleiding Tweedegraads lerarenopleiding Nederlands aan de Educatieve Hogeschool van Amsterdam

Baan Sinds augustus 2015 medewerker bij de Mediatheek van Tabor College, Oscar Romero

Werk-privébalans Binnen de organisatie krijg ik voldoende ruimte voor mijn gezin en persoonlijke ontwikkeling. Ik heb geleerd keuzes te maken die het dichtst bij mijn gevoel liggen, te durven delegeren of afwijzen én ruimte te geven aan collega’s, zodat ik ook ruimte terugkrijg.

Technologie Technologische ontwikkelingen op het gebied van leermiddelen boeien mij enorm. Wereldwijd kunnen we ontzettend veel met elkaar delen via community’s. Als community’s professioneel en veilig online uitgebreid worden, kunnen we hiermee 21e-eeuws onderwijs aanbieden.

Over 5 jaar Ik werk dan in een gemoderniseerde mediatheek en ik bied leerlingen nog meer persoonlijke ondersteuning bij informatievaardigheden, mediawijsheid en het kiezen van effectieve leermiddelen.

Michiel Lemmers (27)

Opleidingen Researchmaster Modern History 1500-2000 aan de Universiteit Utrecht en leergang Informatiemanagement via VHIC

Baan Sinds januari 2018 adviseur DIV bij de gemeente Lansingerland, gedetacheerd via Spring Professional

Werk-privébalans Ik neem simpelweg mijn werk niet mee naar huis. Mijn huidige werkgever zit nog in een transitie naar plaats- en tijdonafhankelijk werken, dus vooralsnog is het geen probleem dit gescheiden te houden.

Techniek Technologische ontwikkelingen en digitalisering bieden veel kansen. De uitdaging is om ervoor te zorgen dat je medewerkers meekrijgt in het optimaal benutten van de nieuwe mogelijkheden die digitalisering en robotisering gaan bieden.

Over vijf jaar Ik hoop te zijn doorgegroeid in een beleidsadviserende functie bij een ministerie of grotere landelijke organisatie.

Julia Loth (25)

Opleidingen Master internationale betrekkingen aan de Universiteit van Utrecht en een informatiemanagementopleiding aan de Bestuursacademie Nederland

Baan Sinds januari 2017 bezig met de implementatie van zaakgericht werken bij de gemeente De Bilt

Werk-privébalans Een drukke sociale agenda gecombineerd met werk houd ik alleen goed vol als ik twee avonden in de week vrijhoud.

Techniek Ik ben zeer benieuwd hoe blockchain zich verder gaat ontwikkelen en ik maak me het meest zorgen over de ontwikkelingen in het gebruik van big data en het gebrek aan toezicht, aan wetgeving hierop.

Over 5 jaar Ik hoop bedrijven of overheidsinstanties advies te geven over ethisch gebruik van big data.

Léon Masselink (27)

Opleidingen Bachelor Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en master Archiefwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam

Baan Medewerker archiefinventarisatie bij het Regionaal Archief Rivierenland

Werk-privébalans Ik houd mijn werk zoveel mogelijk op mijn werk.

Techniek Ik kijk het meest uit naar hoe we als archiefsector om zullen gaan met de digitaal vernetwerkende overheid. Ik ben erg benieuwd naar hoe concepten als linked data en keteninformatisering ingang gaan vinden in overheidsinformatisering en wat hun impact gaat zijn op de archiveringsfunctie. Ik verwacht dat daar de grote uitdaging van de komende tijd gaat zijn.

Over 5 jaar Ik werk als beleidsmedewerker archivering of collectiebeheer. En ik tour veel met mijn band.

Marisa Mol (27)

Opleidingen Bachelor Keltische Talen en Cultuur en een master Middeleeuwen en Renaissance Studies, beide bij de Universiteit Utrecht

Baan Sinds 2015 werkzaam bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht, vanaf eind 2017 als projectondersteuner

Werk-privébalans Op beide vlakken wil ik eigenlijk niet inleveren. Er zijn zo veel interessante dingen, waarvan ik er maar weinig kan/wil laten liggen. Dat is soms lastig: de agenda staat altijd vol.

Techniek Omdat ik veel interesse in boekhistorie en boekrestauratie heb, volg ik de ontwikkelingen op deze twee gebieden met grote belangstelling.

Over 5 jaar Voorlopig ben ik nog volop in de weer om mijn huidige functie uit te vinden. Het is leuk om nieuwe dingen te blijven leren en daarvoor krijg ik bij mijn werkgever momenteel voldoende kansen. Maar ook buiten dit veld heb ik veel interesses. Naast mijn huidige baan begin ik in september bijvoorbeeld met een opleiding boekbinden en boekrestauratie.

Karlijn Naaijkens (29)

Opleiding Lerarenopleiding Nederlands bij Fontys Tilburg & pre-master en master Mediastudies bij de Universiteit Utrecht

Baan Sinds 2017 educatiemedewerker Literatuur & (Nieuwe) Media bij de Bibliotheek Veenendaal, gevestigd in De Cultuurfabriek

Werk-privébalans Door zo’n leuke baan te hebben dat je een glimlach op je gezicht krijgt als je er thuis aan denkt. Geniet van de (kleine) dingen en laat vervelende dingen los zodra je de voordeur van je huis hebt bereikt.

Technologie Ik geef veel workshops aan kinderen. Ook over allerlei soorten robots. Hoe gaaf zou het zijn als ik in de (nabije) toekomst een robot-assistent zou hebben die samen met mij een workshop kan geven?

Over 5 jaar Hopelijk nog hetzelfde!

Manon Nout (27)

Opleidingen Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie en SOD 1 bij GO opleidingen

Baan Sinds 1 januari 2017 medewerker informatiebeheer bij DOXsupport

Werk-privébalans Deze balans is onder controle te houden door goed te plannen en op tijd momenten voor jezelf te pakken.

Technologie Doordat het volume en de diversiteit van informatie continu toenemen, wordt het steeds lastiger om informatie vast te leggen. Hoe waarborg je de digitale informatie en welke afwegingen en selectie moeten hierbij gemaakt worden? Wie is verantwoordelijk voor digitale informatie? Een recent voorbeeld van deze problematiek is dat alle nieuwsberichten die de NOS vóór 2010 op haar site heeft gepubliceerd, niet meer zijn terug te vinden.

Over 5 jaar? Met de opgedane kennis en vaardigheden wil ik organisaties ondersteunen en adviseren over de omgang met informatie en het vastleggen ervan.

Jaro Pichel (25)

Opleidingen Bachelor Pädagokik/Bildungswissenschafen aan de Universität Hildesheim en een master of science in Management of Learning aan de Universiteit Maastricht

Baan Sinds februari 2018 junior projectmanager ‘Learning in a changing information landscape’ bij Maastricht University Library/Education Innovation Lab

Werk-privébalans Voor mij is werken een deel van mijn leven en het kan daarom niet strikt van elkaar gescheiden worden. Maar ik heb veel bezigheden die mij buiten het werk om bevrediging geven. Ik vind het leuk om nieuwe uitdagingen aan te gaan, zoals deelname aan de halve marathon van dit jaar in Utrecht. Sport helpt me nieuwe doelen te formuleren en actief te blijven.

Techniek Ik denk dat Artificial Intelligence onze arbeidsmarkt sterk zal veranderen. Aangezien steeds meer werk geautomatiseerd wordt, zal het omscholen van werknemers centraal komen te staan.

Over 5 jaar Ik vind het prettiger om in het heden te leven dan te veel over de toekomst na te denken. Ik kan me goed voorstellen dat ik zal gaan promoveren op de volgende vraag: ‘Hoe kunnen we leren en onderwijs zo vormgeven dat de student centraal staat?’.

Gijs Prevo (28)

Opleiding Media, Informatie en Communicatie (richting Informatie & Media) aan de Hogeschool van Amsterdam

Baan Senior informatiespecialist bij PwC (begonnen als stagiair in juni 2013 en vanaf augustus 2014 in vaste dienst)

Werk-privébalans Ik heb het geluk dat ik mijn werktijden en -locaties redelijk flexibel in kan delen. Hier hecht ik veel waarde aan: het zorgt ervoor dat ik mijn werk-privébalans op een natuurlijke manier onder controle kan houden.

Techniek De ontwikkeling van Artificial Intelligence vind ik bijzonder interessant, zeker in combinatie met de spraakassistenten die we inmiddels allemaal kennen. Binnenkort heeft iedereen zijn eigen ‘Intelligent Assistant’ die er echt voor kan zorgen dat we minder tijd kwijt zijn met standaardzaken.

Over 5 jaar? Nog steeds werkzaam als informatiespecialist, maar met meer focus op het analyseren van de verzamelde data en informatie om waardevolle inzichten te creëren.

Jirsi Reinders (28)

Opleiding Maritieme Geschiedenis aan de Universiteit Leiden

Baan Sinds januari 2017 data curator voor het NWO-project Golden Agents bij het Stadsarchief Amsterdam

Werk-privébalans Omdat (maritieme) geschiedenis voor mij zowel een passie als een professie is, vloeien werk- en privétijd soms gemakkelijk in elkaar over. Digitale bereikbaarheid voor werkgerelateerde zaken buiten kantooruren probeer ik daarom zo beperkt mogelijk te houden (geen werkmail openen op vrije dagen, zo min mogelijk communicatie per WhatsApp).

Techniek Zowel het Golden Agents-project als het Stadsarchief omarmt technologische ontwikkelingen. Ik zie uit naar de resultaten van handwritten text recognition voor zeventiende-eeuwse Nederlandse documenten en de tekstanalyse en koppeling van deze gegevens aan bestaande andere databases. Ik hoop dat nog veel meer stappen op deze en andere gebieden worden gemaakt. Gezien de gigantische hoeveelheid data die nog te verwerken valt, denk ik dat het belangrijk blijft dat ook inhoudelijke experts betrokken blijven bij dit proces; ook al zullen de werkzaamheden ongetwijfeld veranderen.

Over 5 jaar Hopelijk ben ik dan inhoudelijk betrokken bij een mooi project bij een archief of museum.

Evi Savelkouls (28)

Opleidingen Master Nederlandse Taal & Cultuur en master Kunstbeleid & Mecenaat aan de Radboud Universiteit Nijmegen

Baan Sinds september 2015 Specialist Jeugd en Volwassenen Bibliotheek Uden (Noord Oost Brabantse Bibliotheken)

Werk-privébalans Ik heb geen fulltime baan, maar ben wel flexibel om in overleg extra te werken in mijn vrije tijd. En ik vind mijn werk heel erg leuk, waardoor werk en privé soms automatisch met elkaar verweven raken.

Techniek Ik hoop dat de mens zichzelf niet kwijtraakt in de digitale wereld. Het fysieke gesprek met elkaar lijken we steeds vaker uit het oog te verliezen.

Over 5 jaar Ik werk nog steeds in de bibliotheeksector en ik organiseer grootschalige innovatieve cross-over projecten met andere (culturele) partners. Daarnaast heb ik een groot netwerk opgebouwd binnen de bibliotheeksector en daarbuiten, want je netwerk zit immers vol kansen voor de toekomst.

Miriam Wagenaar (26)

Opleidingen Bachelor Geschiedenis, master History en master Book and Digital Media Studies (afstudeerrichting Digital Access to Cultural Heritage) aan de Universiteit Leiden

Baan Sinds februari 2015 werkzaam bij de Koninklijke Bibliotheek, eerst als projectmedewerker, nu als productmanager Open Zoekplatform

Werk-privébalans Ik zorg ervoor dat ik aan het einde van elke dag de losse eindjes afrond, zodat ik me daar thuis niet meer druk over hoef te maken.

Techniek Ik kijk uit naar een bibliotheeksector waarin linked open data de standaard is, waarbij instellingen hun data vrijelijk delen en met elkaar verbinden.

Over 5 jaar? Ik werk bij De Bibliotheek, in een wereld waarin de veronderstelde tegenstelling tussen fysiek en digitaal niet meer bestaat.

Esmé Wiersma (28)

Opleiding Media, Informatie & Communicatie met afstudeerrichting Informatie & Media aan de Hogeschool van Amsterdam

Baan Sinds februari 2015 KnowledgeCentre Officer bij NautaDutilh

Werk-privébalans Ik blijft alert op mijn eigen signalen. Wanneer het nodig is, maak ik ruimte voor extra ontspanning of juist voor meer uitdaging door me bijvoorbeeld te verdiepen in een nieuw onderwerp.

Techniek (Ro)bots met goede algoritmes en data kunnen in de toekomst van toegevoegde waarde in ons werk zijn. Het kan bijvoorbeeld een deel van onze werkzaamheden uit handen nemen, zodat er meer tijd vrijkomt om te besteden aan andere/nieuwe taken, ontwikkelingen en verbeteringen. Deze ontwikkeling is geen vervanging van de mens en onze werkzaamheden, maar juist een aanvulling op wat wij doen.

Over 5 jaar Tegen die tijd zie ik mezelf meer IT-gerelateerde werkzaamheden uitvoeren. De komende jaren wil ik me verder ontwikkelen en diverse computertalen meer eigen maken.

Hanneke Withaar (27)

Opleidingen Master Geschiedenis bij de Universiteit Leiden en Recordsmanagement bij GO opleidingen

Baan Sinds oktober 2017 recordmanager bij de gemeente Alphen aan den Rijn

Werk-privébalans Ik heb geen 9 tot 5-mentaliteit en vind het niet erg om ’s avonds of in het weekend mailtjes weg te werken, maar op het werk draag ik hakken en in het weekend sneakers. Ik houd ervan om in ons tuintje bezig te zijn en sport regelmatig. Dat zorgt voor de benodigde in/ontspanning.

Techniek Ik kijk uit naar de ontwikkeling van een Enterprise Content Management System (ECMS) voor de gemeente. Elke gemeente heeft te maken met een DMS/zaaksysteem met daaromheen vakapplicaties. Dit veroorzaakt een versnippering van het informatielandschap en is nadelig voor onder andere efficiëntie, maar ook voor de kwaliteit van het archiefbeheer.

Over 5 jaar Ik ben nog steeds in Alphen aan den Rijn werkzaam. Op de iets langere termijn lijkt het mij leuk om ook ervaring op te doen in een vergelijkbare functie in een ziekenhuis of in het bedrijfsleven.

Anthony van der Wulp (29)

Opleidingen Bestuurskunde bij de Hogeschool Inholland en Media, Informatie en Communicatie (Archivistiek B) aan de Hogeschool van Amsterdam

Baan Sinds 1 mei 2017 teamleider Documentair informatiemanagement bij de Provincie Flevoland

Werk-privébalans Tijdens de dagelijkse treinrit naar huis ontspan ik en verwerk ik de werkdag. Ook loop ik graag met de hond. Naast mijn werk ben ik betrokken bij diverse initiatieven, zoals JONG archivarissen. Daarnaast ben ik actief in de lokale politiek.

Techniek Bij de Provincie Flevoland werken we hard aan het realiseren van een ‘datalaag’, zodat data onafhankelijk van applicaties hergebruikt kan worden in bedrijfsprocessen en daarbuiten. Dat maakt ons minder afhankelijk van leveranciers. Via de enterprise service-bus kunnen we straks applicaties makkelijk koppelen en data ‘transporteren’. Dat geeft volop nieuwe mogelijkheden.

Over 5 jaar Ik heb geen vastomlijnde plannen. Als ik tijd van leven krijg, werk ik vast nog in dit mooie vakgebied.

Hugo van der Zande (29)

Opleiding Master Actuele Geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen

Baan Sinds december 2013 informatiebeheerder en vrijwilligerscoördinator bij het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC)

Werk-privébalans Ik geniet van mijn vrije tijd. Volgens mij ben je dan ook productief tijdens je werk.

Techniek Ik kijk uit naar de uiteindelijke werking van het E-depot. Duurzame opslag van digitale informatie is veel complexer dan de analoge opslag. Een heel leuke uitdaging!

Over 5 jaar Hetzelfde als nu… genieten van het werk dat ik doe.

* Dit overzicht had niet tot stand kunnen komen zonder de hulp van Jeroen Jonkers, Eric Kokke, Jonna Lind, Tamar van Moolenbroek, Tineke van Ommeren, Erren Polat, Mirjam Raaphorst, Erwin la Roi, Kevin van Tuil en vele anderen.

Lees ook:

Jonge professionals in het vakgebied: 30 onder 30 (editie 2013)

Jonge professionals in het vakgebied: 30 onder 30 (editie 2016)

 Deze bijdrage komt uit IP nr. 6 / 2018. Het gehele nummer kun je hier lezen.