Irma Boom gaat als artist-in-residence onderzoek doen in oude Italiaanse bibliotheken

Boekontwerpster Irma Boom wordt in september de nieuwe artist-in-residence in Rome. Zij zal drie maanden wonen in het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR) en ontvangt een beurs. Boom wil die periode benutten om in de bibliotheek van het Vaticaan en andere oude bibliotheken onderzoek te doen naar de conventies voor het ontwerpen van boeken.

De Akademie van Kunsten en het KNIR bieden elk jaar een residency aan een kunstenaar die in Rome wil werken. Doel is de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap te bevorderen. Booms onderzoek is onderdeel van haar project Book on books. Door oude boeken te bestuderen, wil ze inspiratie vinden voor de boeken van de toekomst. Zo wil ze boeken vitaal houden. Want het boekenvak van nu is vaak conservatief, laat Boom weten in een persbericht. Bij oude boeken zijn er juist geen conventies. Zo had men bij handgeschreven boeken, manuscripten, nog alle vrijheid.

Irma Boom kan in Rome in oude bibliotheken, waaronder die in Vaticaanstad, de materialiteit van oude boeken onderzoeken. Voor dat werk kan Irma Boom samenwerken met de wetenschappers die tijdelijk wonen en werken op het KNIR. Het resultaat van haar onderzoek zal Boom publiceren in haar Book on Books.

Irma Boom is bekend als ontwerper van boeken, bijvoorbeeld van boeken gemaakt met Rem Koolhaas en van het SHV-boek. Ze maakte ook de huisstijl van het Rijksmuseum. Verder ontwierp ze het tegeltableau van de fiets- en voetgangerstunnel bij het Station Amsterdam Centraal.