Door: Jurn Glazenburg
‘Er schuilt iets in het struikgewas!’… Iets wat je niet eerder kon weten. Iets wat zomaar een ander licht op je gedrag, ontwikkeling of toekomst zou kunnen laten schijnen. De verklaringen en inzichten schuilen in triljoenen megabytes aan ruwe data die continu beschikbaar komen. Ze zitten in dichte struiken van datasets, datastrings en databanken. Overheden (data.overheid.nl) en universiteiten stimuleren de ‘open access’ tot dit bronmateriaal van onderzoek. Zonder specialistische skills kun je het bestaan van de verborgen kennis slechts vermoeden.
De datajournalist gaat de uitdaging aan om nieuws uit data te destilleren. De Universiteit Tilburg heeft er een masterprogramma voor geschreven. Je leert er de wetenschappelijke methode van data-analyse in combinatie met journalistieke kernwaarden aan. Daarmee kun je werken bij redacties van krant, tijdschrift of tv; om berichten met data te onderbouwen of trends te ontdekken. Een recent voorbeeld is de tv-serie Nederland van Boven. De term ‘datajournalist’ is bijna net zo helder en sexy als ‘informatiespecialist’. Maar als we profilers uit spannende tv-series als CSI en Numb3rs in gedachte nemen, krijgt de wiskundeknobbel nieuw elan, al daders onthullend via hun digitale sporen.
In de populaire wetenschap weten de kunstzinnige visualisaties van ‘TED-talks’ miljoenen mensen te boeien. Er komt nu dus zoveel data vrij, dat structuur en inkadering onmisbaar zijn. Dit is het werkveld van de ‘data-librarian’. Die mag de wirwar aan talen, bronnen, onderwerpen en disciplines ontsluiten voor analisten en e-researchers. Die kunnen daarna hun algoritmes bewust inzetten, op zoek naar Het Antwoord. Wat zou er in het struikgewas schuilen?
Deze bijdrage komt uit IP nr. 3 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen