Door: Edwin Mijnsbergen
Onlangs kreeg ik een boek van een buurvrouw te leen, getiteld The History of the World According to Facebook. Auteur Wylie Overstreet publiceerde het boek in 2011. Het is een geestig werkje, waarin de hoogtepunten uit de wereldgeschiedenis worden weergegeven in dialogen zoals je die op Facebook ziet. Een voorbeeld: in de tijdlijn zie je in 1930 Charlie Chaplin die een selfie plaatst met de tekst ‘Small Mustaches: all the rage’. Een van de mensen die reageert is Adolf Hitler. Zijn commentaar: ‘Nice article’.
Ik zag in het verleden wel vaker verhalen die zijn opgebouwd uit online conversaties maar dat die verhalen inmiddels zijn uitgegroeid tot een eigen genre wist ik niet. Afgelopen zomer doken er opeens verschillende artikelen over ‘chat stories’ of ‘chatfictie’ op. Dat zou je wellicht ook kunnen vertalen als babbelfictie, maar zeg nu zelf: hoe vaak wordt het woord ‘chatten’ nog vertaald? Het woord staat zelfs in de Van Dale, als ‘online teksten uitwisselen over alle mogelijke onderwerpen’.
Chatfictie dus. In juni 2017 besprak de site TechCrunch drie apps in het artikel ‘The chat fiction apps that teens go crazy for’, te weten Hooked, Yarn en Tap. Tap werd eerder dit jaar gelanceerd door Wattpad, een verhalenapp die al bestaat sinds 2006. Ik heb Tap uitgeprobeerd en kan niet anders zeggen dan dat je er verhalen net zo makkelijk mee leest als schrijft. De interface is gelikt en de navigatie is intuïtief. Ik constateerde ook dat het verhalenaanbod behoorlijk groot is, maar sterk wisselt in kwaliteit. Als je in Google zoekt op ‘#chat Stories Wattpad’ kun je het aanbod zelf verkennen.
Chatfictie is aan mij niet besteed, maar interessant is dit opkomende genre zeker. De site Schrijven Online stelde in augustus dat deze apps ‘boeken voor de Snapchat-generatie’ genereren en jongeren aan het lezen willen krijgen met korte, makkelijk te verteren fictie. Ik zal er wel te oud voor zijn. Voor mij voelen de verhaaltjes in ieder geval niet als boeken. Maar als het leesbevordering is, dan kun je er toch ook niet op tegen zijn? Als iemand dan ook maar de kwaliteit van al die verhaaltjes bewaakt.
Edwin Mijnsbergen is redacteur van IP en freelance informatiespecialist.