IP Lingo: Creatieketen

Door Rob Feenstra

Tijdens het scannen van een artikel in NRC kwam ik creatieketen tegen. Ik bleef erbij hangen omdat ik in eerste instantie, heel naïef, dacht dat het een werkwoord was: je zet een paar potten verf neer en laat er een groepje kinderen op los die flink hun gang gaan. Al smeren ze het in hun haar. Lekker creatieketen.

Toen ik het artikel wat nauwkeuriger bekeek, werd me duidelijk dat het een zelfstandig naamwoord betrof. Het stuk ging over het advies van de Raad voor Cultuur om de cultuursector verder te digitaliseren. De Raad schreef hierover het rapport Digitalisering als kans. De digitale transformatie van de culturele en creatieve sector. Hierin speelt de creatieketen een centrale rol. Het gaat daarbij om diverse fasen in het creatieve proces: opleiding, concept en idee, productie, distributie, publiek en archiveren. 

Nieuwsgierig geworden besloot ik het webinar bij te wonen waarin het rapport werd gepresenteerd door leden van de Raad voor Cultuur en de Commissie Digitale Transformatie. Dat bleek iets voor de volhouders, want het eerste deel was nauwelijks te volgen omdat de verbinding er om de haverklap uitlag. Ik dacht even aan boze opzet van de Raad voor Cultuur: kijk eens hoe belabberd de huidige situatie is, en hoe belangrijk aandacht voor digitalisering in de sector!

Toen de technische problemen waren overwonnen, werd me al snel duidelijk dat ik terecht was gekomen in de wereld van awareness, upscalen, virtual humans, new space en hubs. Het rapport bevatte ongetwijfeld een aaneenschakeling van goede ideeën, maar mijn gedachten dwaalden weer af naar creatieketen. Het leek me typisch een woord uit de ambtelijke wereld. En ik dacht aan de mensen waar het rapport uiteindelijk over ging. Wie van die creatievelingen zou ooit van zichzelf zeggen dat hij deel uitmaakt van een creatieketen? Die tegenstelling werd blijkbaar door meer mensen gevoeld, want in de chat kwam regelmatig de vraag naar voren of er wel voldoende aan de makers zelf was gedacht.

De werelden van het zelfstandig naamwoord en het werkwoord schuurden langs elkaar, en mijn instinctieve sympathie ging uit naar de laatste groep. Lekker creatieketen! 


Rob Feenstra is projectleider/consultant bij de Universitaire Bibliotheken Leiden; heeft als aandachtsgebieden bibliotheeksystemen en de digitale bibliotheek.

Deze bijdrage komt uit het digitale magazine IP #7-2022. Klik op de onderstaande button om het hele nummer te lezen.