Door Rob Feenstra
Zelden genereerde nieuwe software in zo’n korte tijd zo veel publiciteit als ChatGPT. Zoals velen voor mij kon ik de verleiding niet weerstaan en zette ChatGPT aan het werk met de opdracht: ‘Schrijf een kritische column van 250 woorden over ChatGPT’. Het resultaat is verrassend eerlijk.
‘ChatGPT is een krachtige (sic) AI-model ontwikkeld door OpenAI, dat specifiek is getraind om te communiceren met mensen. Hoewel het model indrukwekkend is en snelle, relevante antwoorden op vele vragen kan bieden, is er ook enige kritiek op het gebruik ervan.
Een van de grootste zorgen is de nauwkeurigheid van de antwoorden die het model geeft. Hoewel ChatGPT is getraind met enorme hoeveelheden data, kan het nog steeds onjuiste of misleidende informatie verspreiden. Bovendien is het model gebaseerd op de data waarmee het is getraind, wat betekent dat het beperkt is tot de perspectieven en vooroordelen van degenen die deze data hebben verzameld.
Een ander punt van kritiek is (sic) de ethische implicaties van het gebruik van ChatGPT en andere AI-modellen. Veel mensen vrezen dat de toenemende nadruk op automatisering en kunstmatige intelligentie tot werkloosheid en verlies van menselijke vaardigheden zal leiden. Bovendien is er zorg over de privacy en de gevolgen van de verzameling en (sic) gebruik van grote hoeveelheden persoonlijke data door bedrijven zoals OpenAI.
Tot slot is er ook bezorgdheid over de mogelijke gevolgen van het gebruik van AI-modellen als ChatGPT voor de manier waarop mensen communiceren en informatie vergaren. Sommigen vrezen dat het vervangen van menselijke interaksie (sic) door kunstmatige conversatie tot verlies van sociale vaardigheden en persoonlijke connectie zal leiden.
Hoewel ChatGPT en andere AI-modellen indrukwekkende prestaties leveren, is het belangrijk om deze kritiek serieus te nemen en te blijven onderzoeken hoe we deze technologie op verantwoorde en ethische wijze kunnen gebruiken.’
Zelf proberen? https://chat.openai.com/
Rob Feenstra is projectleider/consultant bij de Universitaire Bibliotheken Leiden; heeft als aandachtsgebieden bibliotheeksystemen en de digitale bibliotheek.
Deze bijdrage komt uit het digitale magazine IP #1-2023. Klik op de onderstaande button om het hele nummer te lezen.