IP’ers archiveren, collectioneren, metadateren en ontsluiten stug door. Ook instrueren ze gebruikers hoe slim informatie te zoeken en op relevantie te beoordelen. Maar ondertussen malen weinigen in de buitenwereld nog om feiten en accuratesse. Heeft een speciale aflevering van uw lijfblad, geheel gewijd aan trends in informatiewerk, dan nog wel zin? Ja! Júíst nu heeft het zin.
IP’ers zullen hun gebruikers moeten tonen dat zij in werk en privé meer bereiken met de waarheid en werkelijkheid aan hun zijde. Betekent dit IP’ers harder zullen moeten werken? Dat staat nog te bezien. De redactie stelt u in deze IP voor aan uw nieuwe collega’s Zora de robot en Stella de chatbot. Ze gaan u werk uit handen nemen zodat u uw kennis en kunde op een hoger niveau kunt inzetten. Bovendien krijgt u ook nog eens assistentie van zelflerende computersystemen. Binnen de broodnodige beperkingen ter bescherming van privacy belooft open data de gedigitaliseerde samenleving verder te helpen, betoogt directeur Melanie Peters van het Rathenau Instituut.
Is het dan alles digitale data en artificiële intelligentie wat de klok slaat in de komende jaren? Nou nee, want het papieren boek is still going strong. Een digitale detox op zijn tijd blijkt ook erg ‘in’ te zijn. En directeur Marleen Stikker van Waag Society houdt ons informatiewerkers voor dat we een kritisch, onderscheidend vermogen moeten ontwikkelen over de technologieën waarmee we in zee gaan. Genoeg stof voor nadenken en bijlezen onder de boom. We gaan het in 2017 zien, en vooral doen!