IP #6 / 2016: Werkspecial

Terug van vakantie? Dan is deze IP-special over werk het uitgelezen moment om eens reflecteren over de arbeidsmarkt. De loopbanen in de informatiewereld beloven spannende richtingen uit te gaan. De continue veranderingen in de kenniseconomie zijn voelbaar in de arbeidsmarkt, zo blijkt uit het artikel van Erwin la Roi over de werktrends in onze sector. Het is aan de informatieprofessional om mee te bewegen met deze ontwikkelingen.
Hoe? Onder andere door je bewust te zijn van je identiteit als informatieprofessional. Op welke manier wil je bekend komen te staan in je werk? Of bij je collega’s? Tom van Oeffelt legt het belang van deze professionele identiteit uit. De manier waarop werkgevers zich profileren is eveneens noemenswaardig. Hoe organisaties, zoals universiteitsbibliotheken, bijvoorbeeld omgaan met LinkedIn maakt Isabel Rapattone ons duidelijk.
Maar het bijhouden van een LinkedIn-pagina is niet genoeg. Een andere manier waarop informatieprofessionals en organisaties de veranderingen bij kunnen benen is het volgen van een MOOC. Peter Becker spijkert onze kennis hierover bij en geeft praktische tips.En voor wie nieuwsgierig is naar waar de nieuwe generatie informatieprofessionals werkt: in de bijdrage ‘30 onder 30’ stellen ze zich voor.
Veranderingen op de werkvloer en de arbeidsmarkt zijn onvermijdelijk, maar kansen zijn er in overvloed. Van vrijwilligerswerk tot het faciliteren van een eventuele Nexit: de informatieprofessional heeft voorlopig zijn handen vol.

Bekijk hier de inhoudsopgave van dit nummer.