Onderzoek heeft aangetoond dat Amerikaanse bibliothecarissen heel anders zijn gaan werken sinds de zoekmachines hun intrede hebben gedaan. De nieuwe zoektechnologie leek aanvankelijk bedreigend, maar heeft het vak van informatieprofessionals een geheel nieuwe invulling gegeven, zo valt in dit nummer te lezen. Bibliothecarissen zijn nu ‘connectors’ en verbinden bezoekers met bronnen.
Ook nu liggen er volop kansen, bijvoorbeeld op het gebied van open data, zoals Paul Suijkerbuijk in zijn interview vertelt. Of wat te denken van Google Glass: deze ‘slimme bril’ biedt straks wellicht mogelijkheden waar we eerder als professional alleen van hadden kunnen dromen.
Maar misschien hebben we wel helemaal geen bril van Google nodig, als we met behulp van open data in de makerspace van de bibliotheek samen onze eigen bril kunnen maken. Steeds meer bibliotheken in Nederland bieden namelijk plaats aan de nieuwe trend makerspace (letterlijk: een plek waar je dingen kunt maken). De LAT-relatie tussen de bibliotheken van de UvA en de HvA toont aan dat samenwerken niet alleen is voorbehouden aan makerspaces.
En archieven kunnen door slim samenwerken met hun gebruikers profiteren van het werk dat reeds door hen is verricht. Met als stelregel: goed genoeg is ruim voldoende. Jos Damen stelt in zijn opiniërende bijdrage dat de problemen voor bibliotheken onderdeel zijn van een wereldwijde trend. Hij eindigt toch nog optimistisch: overleven is mogelijk als bibliotheken zich nog meer dan nu richten op hun doelgroep, het informatieaanbod en de collecties die zij beheren. Met of zonder nieuwe bril.