‘Zoeken en vinden’ was het thema van de VOGIN-IP-lezing die begin maart in Amsterdam plaatsvond. Een thema dat bijvoorbeeld langskwam in de vierde reeks van Netflix-serie House of Cards (als we het hier in IP dan toch over guilty pleasures hebben). Het draait in deze Amerikaanse televisieserie om het zoeken, vinden en gebruiken en met name misbruiken van informatie. Bijvoorbeeld door het inzetten van gebruikersgegevens van zoekmachines om kiezers te ‘targeten’ en met goofy datawetenschappers die los mogen gaan op bakken geheime persoonsgegevens. Alles met het doel de presidentsverkiezingen te winnen.
Ook op de VOGIN-IP-lezing kwamen soortgelijke onderwerpen (meestal iets minder machiavelliaans ingezet) aan bod: van het doorgronden van data voor het maken van strategische beslissingen van veiligheidsdiensten en het nut van factchecking tot het ontwikkelen van zoekmachines gericht op kinderen.>In dit nummer vind je een terugblik van deze dag.
‘Zoeken en vinden’ betekent ook dat je je zoekresultaten op internet terug kunt vinden en kunt verantwoorden. Vooraanstaand informatiewetenschapper Herbert Van de Sompel stond aan de wieg van het Open Archives Initiative en zet zich onder meer in voor duurzame webarchivering. IP sprak met hem over open access, peer reviews en webgecentreerd denken.
En ten slotte blijkt ook een papierloze bibliotheek haar studenten ruimschoots te voorzien in hun behoefte naar ‘zoeken en vinden’. Ria Paulides van Hogeschool Inholland vertelt over de transformatie van haar ‘gewone’ bibliotheek naar een digital only versie. Binnen een half jaar na de oprichting is het gebruik van de bibliotheek verdubbeld.