IP #3 / 2012: Protest

Dit nummer staat grotendeels in het teken van beangstigende ontwikkelingen rond internet. Niet alleen blijft de privacy steeds op het spel staan, steeds meer zelfs, ook zijn er alsmaar aanvallen op de vrije toegang tot informatie. Jeroen de Boer gaat in op de gevaren van SOPA, PIPA en ACTA en roept Nederlandse informatieprofessionals op zich kritischer op te stellen.

Verder zijn er artikelen over onderzoek naar de mening van vakreferenten en informatiespecialisten over de veranderende eisen die het ‘reference work’ aan hen stelt (van Jos van Helvoort) en over verrijkte publicaties en de stappen naar de totstandkoming van een nieuwe infrastructuur hiervoor (van Arjan Hogenaar).

Zoals altijd ook aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen en tools. Zie onze apprubriek en een bijdrage over Instagram: ‘twitteren’ met beeld. Nog even terug naar de musea: bijna tien jaar geleden toonden we de artist impressions van de bibliotheek in de nieuwbouw van het Stedelijk Museum. Na jaren verhuist de bibliotheek nu als eerste naar het nieuwe gebouw aan het Museumplein.

Bekijk hier de inhoudsopgave van dit nummer.