Inschrijven Joh. Enschedé Fellowship kan tot 1 juni 2023

Onderzoekers kunnen nog tot 1 juni dit jaar een aanvraag indienen voor het Joh. Enschedé Fellowship. Voorstellen op het gebied van Hebreeuwse typografie, grafische productie en drukkunst of de relatie tussen Koninklijke Joh. Enschedé en de joodse gemeenschap in Haarlem krijgen voorrang.

De fellow verricht het onderzoek ten behoeve van een (digitale) publicatie en schrijft een onderzoeksverslag voor de Stichting Museum Enschedé. De periode waarin het fellowship plaatsvindt wordt in overleg bepaald, maar het onderzoek moet in ieder geval voor 1 januari 2024 zijn afgerond.

Het Joh. Enschedé Fellowshipprogramma stimuleert onderzoek naar de unieke en omvangrijke verzameling van het voormalige Museum Enschedé, het bedrijfsmuseum van Koninklijke Joh. Enschedé, het vroegere Joh. Enschedé en Zonen. De werkzaamheden van dit bedrijf omvatten ruim drie eeuwen drukkerij, uitgeverij, lettergieterij en vervaardiging van waardepapieren, zoals bankbiljetten en postzegels. De collectie weerspiegelt de geschiedenis van het bedrijf, zijn producten en zijn plaats binnen de bedrijfstak. De collectie Joh. Enschedé wordt sinds 2015 beheerd door het Noord-Hollands Archief in Haarlem.

Gebruik van archieven

Het fellowship is bedoeld om de reis-, verblijf- en onderzoekskosten – de toelage bedraagt 1.000 euro per maand – van een fellow te vergoeden. De fellow moet zijn of haar onderzoek uitvoeren binnen de aandachtsgebieden van Museum Enschedé in de brede zin van het woord, en er moet een sterke relatie bestaan tussen het onderzoeksvoorstel en het gebruik van de archieven, voorwerpen en boeken in de Collectie Joh. Enschedé. De fellow houdt een jaarlijkse publiekslezing en zal ook via andere bijeenkomsten bijdragen aan het onderzoeksklimaat van het Noord-Hollands Archief en de Stichting Museum Enschedé.

Meer over het fellowship en de aanvraag lees je hier. De uitslag zal voor 1 juli 2023 worden verzonden.