Hans van Velzen vertrekt bij Openbare Bibliotheek Amsterdam

Na een dienstverband van 26 jaar stopt Hans van Velzen per 1 juli 2014 als directeur bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA).

Op de website van de OBA werd het vertrek vandaag aangekondigd. De redactie schrijft onder meer:

“In 1988 trad hij in dienst van de OBA en veranderde hij deze van een uitleenbibliotheek in een verblijfsbibliotheek. De OBA werd in 2012 door vakgenoten uitgekozen als beste bibliotheek van Nederland, ontving het afgelopen voorjaar haar tien miljoenste bezoeker en is nationaal en internationaal vermaard.

In de afgelopen periode heeft de bibliotheek een ontwikkeling doorgemaakt van een uitleenbibliotheek naar een verblijfsbibliotheek, waar bezoekers komen om zich op alle mogelijke manieren van informatie te voorzien, er te werken en te studeren. Het oorspronkelijke aanbod van de bibliotheek van alleen boeken is veranderd in een multimediaal aanbod waar ook een groot aantal digitale bestanden en e-books deel van uitmaken. De afgelopen jaren ontving de OBA tweemaal de Bibliotheek Innovatieprijs. Hoogtepunt was ongetwijfeld de opening van de Centrale Bibliotheek op het Oosterdokseiland op 7-7-2007. Een bibliotheek met een nieuw concept, waarin onder andere een theater, een expositieruimte en een restaurant zijn opgenomen.

2014 is voor de OBA een goed jaar om een nieuwe directeur te benoemen die de lijnen naar de toekomst verder kan uitzetten. Op 21 januari verschijnt het landelijke rapport van de commissie Cohen, dat een blik vooruit werpt naar het bibliotheekwerk in 2025. Tevens loopt in 2014 het huidige beleidsplan van de OBA af en zal een nieuw beleidsplan voor de periode 2015-2018 worden opgesteld.”

Wat van Velzen gaat doen na zijn vertrek is nog niet bekend. De directeur is ook nog lid van de Raad van Toezicht van het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB) en voorzitter van de Inkoopcommissie digitale content van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB).