De groene strijd (2): 10 duurzame dingen die je nu al op je werk kunt doen

Steeds vaker staan in organisaties medewerkers op die zich inzetten om milieuvriendelijk te werken, en die proberen hun collega’s daarin mee te krijgen. Bert Jan Buitenweg bijvoorbeeld, medewerker Magazijnen bij de Koninklijke Bibliotheek. Hij beheert de intranetpagina’s van ‘De groene KB’.

Door: Andrea Langendoen

De werkgroep ‘De groene KB’ is ontstaan na een oproep vanuit de KB-directie aan medewerkers om mee te denken over maatregelen die nodig zijn voor een duurzame, groene organisatie. Samen met een groepje enthousiaste collega’s verzamelt Bert Jan Buitenweg al bijna een jaar lang informatie, ideeën, actiepunten, tips en vragen rondom het onderwerp duurzaamheid. Op die manier wil hij collega’s inspireren en activeren, met als doel om samen een bijdrage te leveren aan een duurzamere werkplek.

Via De groene KB krijgen medewerkers informatie over de milieuvriendelijke initiatieven die er zijn bij de verschillende afdelingen. Bijvoorbeeld als het gaat om het aanschaffen van nieuw kantoormeubilair dat makkelijk demontabel en volledig recyclebaar is, de installatie van waterbesparende kranen bij de leeszalen of het gebruik van recyclebare koffiebekers (waarbij een discussie over de milieuvriendelijkheid van wegwerpbekers versus stenen mokken natuurlijk niet ontbreekt).


10 duurzame tips van De groene KB

  • Zet aan het einde van de dag het licht, de pc en andere elektrische apparaten uit.
  • Scheid afval. Bijvoorbeeld papier in de papierbak. Zamel oude printer-cartridges en mobieltjes in voor Stichting AAP, die zich inzet voor uitheemse dieren. De ingezamelde materialen worden gerecycled en AAP krijgt een vergoeding per cartridge/mobiel.
  • Hergebruik kantoorartikelen. Geef bijvoorbeeld plastic mapjes en multomappen een tweede leven. Of gebruik de lege achterkant van eenzijdig bedrukt papier als kladpapier. Daarnaast worden er van oud-KB-papier kladblokjes gemaakt.
  • Kies voor milieuvriendelijk gemaakte kantoorartikelen. Maak bijvoorbeeld gebruik van ongebleekt (print)papier met een gecertificeerd milieukeurmerk zoals FSC, Ecolabel en LCA. Zo is A4-papier van het merk Biotop gemaakt van afvalhout uit zagerijen. Omdat het papier niet met chemicaliën wordt gebleekt, is het heel licht crèmekleurig.
  • Neem het openbaar vervoer of de fiets naar je werk of neem eens de trap in plaats van de lift.
  • Kies voor een biologisch- en/of streekproduct tijdens de lunch/pauzes.
  • Neem je eigen beker mee voor koffie/theeautomaat of zet thuis je eigen koffie of thee en breng dit mee in een thermoskan.
  • Kies na het toiletgebruik voor de waterbesparende knop om door te spoelen.
  • Behandel het thema ‘duurzaamheid’ in het werkoverleg.
  • Print duurzaam (zie kader).

Duurzaam printen?

Dat papierloze kantoor, gaat dat er nu ooit van komen? Ondanks de uitzonderlijk hoge laptop/tablet-gebruik van Nederlanders neemt het papiergebruik nauwelijks af. Papier is binnen veel organisaties de meest voorkomende afvalstroom, we schijnen gemiddeld nog steeds zo’n negen pagina’s per dag te printen.  Zuiniger printen is een mooie manier om minder papierafval te produceren en ook nog eens kosten te besparen. Een aantal tips:

Print niet

Het beste is natuurlijk om zo min mogelijk uit te printen. Bekijk of het mogelijk is om de bestanden op een laptop, tablet of telefoon te lezen (bijvoorbeeld de notulen tijdens een vergadering).

Print dubbelzijdig

Wanneer je dubbelzijdig print, heb je de helft van het papier nodig. Natuurlijk scheelt dit aanzienlijk.

Verklein de tekst en afbeeldingen

Lettertype 12 is lang niet altijd nodig. Zeker wanneer je goede ogen hebt, kan het geen kwaad om bijvoorbeeld te gaan voor lettertype 10. Ook afbeeldingen worden erg vaak veel groter afgedrukt dan nodig. Maak ook deze kleiner of laat ze helemaal weg.

Maak gebruik van een inktbesparend lettertype

Het ene lettertype verbruikt meer inkt dan het andere lettertype. Zo verbruikt Times New Roman maar liefst 27 procent minder inkt dan Arial.

Scan een document in plaats van het te kopiëren

Heb je een scanner tot je beschikbaarheid, scan het document in en gebruik het vanaf je mobiele telefoon, computer, laptop of tablet. Dit scheelt weer in papier, en dus in bomen.


Andrea Langendoen is redacteur van IP en programmacoördinator Huis van het Boek voor de KB.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 1 / 2018. Het gehele nummer kun je hier lezen.