Google Glass is vooralsnog alleen als prototype verkrijgbaar. Maar lijkt nu al het meest begerenswaardige gadget van 2013 te worden. Is deze ‘slimme’ bril cool of toch een beetje creepy?
Door: Carola van der Drift
Al in april 2012 begon Google met het testen van zijn nieuwste product: Google Glass, een ‘slimme bril’. Inmiddels zijn de eerste prototypes uitgedeeld en wordt er druk gespeculeerd over de mogelijkheden die Glass gaat bieden. De standaard smartphonefuncties – foto’s en video’s maken, berichten versturen en toegang tot internet – zijn in ieder geval beschikbaar. Glass onderscheidt zich echter van smartphones en tablets doordat het altijd aanwezig is in het gezichtsveld en handsfree te benaderen is via stemcommando’s. Glass werkt met ‘augmented reality’, toegevoegde realiteit. Met andere woorden: wat je met Glass ziet, staat vaak direct in verband met wat je voor je ziet. Bovendien werkt Google hard aan verschillende technologieën, zoals verbetering van OCR, het realtime vertalen van spraak en zoekfuncties die niet alleen afhankelijk zijn van tekst, maar ook van beeld en geluid. Google gaat zelfs zover in deze ontwikkelingen dat Amit Singhal, senior vice president van het bedrijf, tijdens conferenties enthousiast praat over het ontwikkelen van een Star Trek-achtige computer. Door al deze ontwikkelingen lijken de opties van Glass grenzeloos.
Boven op informatie
Glass werkt niet zelfstandig, maar is via Bluetooth verbonden met je smartphone en maakt via diezelfde smartphone gebruik van internet. Hierdoor heb je, waar en wanneer dan ook, informatie tot je beschikking. Door de technologie in Glass zal het – nog meer dan bij een smartphone – mogelijk zijn om informatie af te stemmen op je directe omgeving. Gaat het regenen? Van welke architect is het gebouw aan de overkant van de straat? Wat betekenen deze Chinese tekens? Laat me de route naar het dichtstbijzijnde Italiaanse restaurant zien! Met Glass zit je boven op de informatie; je hoeft je smartphone niet meer uit je broekzak te halen.
Ook in de professionele informatievoorziening kan Glass een rol gaan spelen. De bril kan op allerlei manieren worden ingezet om informatie toegankelijker te maken en sneller te verwerken. Bovendien gaat Glass in ieder geval apps ondersteunen, dus organisaties en bedrijven hebben de mogelijkheid hier creatief op in te springen. Catalogi en zoekmachines zijn bijvoorbeeld te raadplegen, instructies snel te bekijken en informatie is direct te verwerken. OCR biedt mogelijkheden bij het verwerken, doorzoekbaar maken en vertalen van materialen.
Schaduwkanten
Glass kent ook enkele nadelen. Vooralsnog is de levensduur van de batterij erg kort. Ook de prijs van Glass zou een obstakel kunnen zijn; voor een prototype moet je zo’n 1500 dollar neertellen. Deze prijs zal wel zakken zodra de bril in de winkels ligt, maar vergeet niet dat je voor het gebruik ook een smartphone nodig hebt. Tot Glass in de verkoop gaat, is het overigens vrijwel onmogelijk om in het bezit te komen van deze bril: Google verbiedt het doorverkopen van prototypes. Groot-Brittannië maakt zich nu al zorgen om de veiligheid en wil Glass verbieden tijdens het autorijden. En verder blijft de privacy van deze gadget een heikel punt. Je kunt er vrijwel onopgemerkt video’s of foto’s mee maken en dit delen op internet. Google probeert ons gerust te stellen: zo worden apps met gezichtsherkenning geweerd. In ieder geval tot er privacymaatregelen om misbruik te voorkomen genomen zijn, aldus Google.
Vooruitkijken Hoewel Glass nog lang niet op de markt is, wordt er nu al – vaak buiten Google om – druk gewerkt aan verbeteringen en accessoires. Zo zijn er al apps in ontwikkeling, zoals het spel Escape dat al beschikbaar is voor Android. En softwareontwikkelaar Sourcebits heeft Glass een nieuw uiterlijk gegeven: nog steeds geeky, maar het nieuwe ontwerp past in ieder geval beter in het huidige modebeeld. Verschillende accessoires moeten Glass prettiger in het gebruik maken, zoals een extra batterij in de vorm van een halsband. Grappige gadgets zoals een potloodhouder laten zien dat niet iedereen Glass, en zichzelf, even serieus neemt.
Glass in bibliotheek en archief
Wat kan Google Glass voor bibliotheken en archieven betekenen?
- Collecties zijn toegankelijker. De catalogus is via Glass te raadplegen, evenals achtergrondinformatie.
- Kinderen en volwassenen met een visuele beperking zijn gebaat bij de mogelijkheid van Glass om tekst om te zetten in spraak, en andersom, waardoor meer materialen voor hen beschikbaar worden.
- (Bibliotheek)instructies en gebruiksaanwijzingen zijn op te roepen op het moment dat de gebruiker hierom vraagt.
Concurrentie
Het bedrijf Recon Instruments heeft een bril met schermpje, de ‘Jet’, uitgebracht voor sporters die nu al verkrijgbaar is voor 499 dollar. Net als Glass is de Jet verbonden met een smartphone en dus met internet. De bril heeft een ingebouwde camera en sensoren, draait op Android en ondersteunt apps en allerhande sportsensoren. Sporters kunnen met de bril hun eigen statistieken bijhouden en ontvangen relevante informatie. En natuurlijk kunnen ze ermee bellen en sms’en.
Ook Microsoft sluit zich aan bij de brillenhype. Zij gaan Kinect Glasses uitbrengen voor Xboxgamers. Anders dan bij Google Glass zal deze bril het hele gezichtsveld gebruiken om de beelden te projecteren.
Het kan ook veel kleiner. De Universiteit Gent en Imec waren er al mee bezig en nu is ook Samsung begonnen met het ontwikkelen van een elektronische contactlens. In eerste instantie zal de contactlens voor gebruik in de medische wereld ontwikkeld worden, maar wie weet wordt de lens net zo commercieel als de opvallende bril van Google.
Carola van der Drift is Japanologe en werkt bij de East Asian Library van de Universiteit Leiden.
Deze bijdrage komt uit IP nr. 6/ 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen