Annemarie Naylor is directeur bij Common Futures, een Britse organisatie die lokale gemeenschappen ondersteunt bij het ‘overnemen’ van publieke gebouwen en ruimtes van de overheid. Een deelproject van die organisatie is Common Libraries,1 dat zich richt op de ontwikkeling van bestaande bibliotheken tot betrouwbare en onafhankelijke platformen voor de productie, uitwisseling en het gebruik van kennis en vaardigheden, onder meer op het gebied van wetenschap en techniek. Binnen het project spelen de makers-, open source- en creative commonsbeweging een centrale rol en ligt de nadruk op bibliotheken die bestuurd worden door de gemeenschap zelf. In een interview vertelt Annemarie Naylor over haar presentatie op het Jaarcongres.
Door: Edwin Mijnsbergen
‘Bij Common Futures ontvingen we vijf jaar geleden vele bezorgde berichten over de dreigende sluiting van bibliotheekvestigingen in heel Groot-Brittannië. Die vestigingen zouden alleen open kunnen blijven als ze zouden worden gerund door de gemeenschap zelf; vrijwilligers dus. Wij schreven daarop een aantal rapporten voor overheden. Hierin gaven we voorbeelden van projecten waarbij de burgers het roer inmiddels hebben overgenomen. Ook deden we aanbevelingen voor een duurzamere benadering van het probleem.’ ‘Omdat veel gemeenschappen te klein zijn om bibliotheken alleen in stand te houden met behulp van het uitlenen van boeken, ontwikkelden we een model dat ruimte biedt voor makerspaces, de bibliotheek als uitgever, enzovoort. Dit resulteerde in een prototype in mijn eigen woonplaats Colchester, dat we The Waiting Room2 hebben genoemd.
‘The Waiting Room wordt beschreven in een recent rapport3 over Common Libraries. Het rapport wil overigens vooral eerlijk zijn; de hierin gepresenteerde cijfers zijn niet heel indrukwekkend. Maar we schreven het rapport dan ook niet met de bedoeling om meer geld binnen te halen. Het traject is een experiment. Het gaat ons om het verduidelijken van het concept en onze ideeën daarover, en het geleidelijk verbeteren van het gehele proces. Daar zal ik tijdens het congres dieper op ingaan.
Drones
‘Op het congres zal ik ook iets vertellen over wat er de komende tijd zoal op het programma staat. We onderzoeken bijvoorbeeld hoe drones zinvol kunnen worden ingezet, we werken aan een project rondom open data (Data Coops)4 waarin niet de technologie maar de gemeenschap centraal staat én we zijn bezig met een initiatief op het gebied van sociaal ondernemen.’
Boodschap
‘Of ik op voorhand nog een boodschap voor de congresbezoekers heb? Haha. Ik denk meteen aan de bekende uitspraak “Adapt, change or die”. Als we nieuwe bezoekers in onze gebouwen willen, zullen we ze moeten uitnodigen en nieuwe diensten en concepten moeten ontwikkelen. Je komt als vanzelf dan uit bij een andere mooie uitspraak: “Als iets kapot is, moet je het niet proberen te repareren. Je kunt beter iets nieuws maken”.’
Noten
- Zie commonlibraries.cc/about.
- Zie commonlibraries.cc/the_waiting_room.
- Zie tinyurl.com/p9byq8p.
- Zie tinyurl.com/ov2mvqy.
Track 4
Wereldreis met Wikipedia in de Frysklabbus
Annemarie Naylor spreekt over het project Common Libraries.
Deze bijdrage komt uit IP nr. 8 / 2015. Het gehele nummer kun je hier lezen.