Google schenkt 21 miljoen euro aan 98 Europese mediaprojecten

Het innovatiefonds voor de journalistiek van Google (Digital News Innovation Fund) heeft 21 miljoen euro toegekend aan 98 Europese mediaprojecten. In Nederland wordt er 750.000 euro verdeeld over De Volkskrant, RTL Nieuws en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Het fonds van Google steunt projecten en initiatieven die technologie inzetten om te innoveren binnen de journalistiek. De Volkskrant krijgt een 500.000 euro voor De Gids, een platform dat wensen van lezers koppelt aanartikelen die eerder geschreven zijn door experts. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid ontvangt 50.000 euro voor FAIRview, een systeem waarbij, op basis van persoonlijke voorkeuren, delen van verschillende video’sgeautomatiseerd worden samengevoegd. RTL Nieuws krijgt 200.000 euro voor het project Jouw nieuws, ons nieuws: een tool om lokale nieuwsverhalen geautomatiseerd te schrijven.

In deze vijfde ronde van het Innovatiefonds ontving Google 820 inzendingen uit 29 landen. Alle toegekende aanvragen zijn te bekijken via een speciale projectpagina van het fonds.

Sinds 20 juli kunnen nieuwsorganisaties overigens ook subsidie aanvragen in het kader van de Regeling Onderzoeksjournalistiek, bij het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Dat fonds verleent financiële steun aan artikelen, reportages, longreads, journalistieke boeken en biografieën. Er is 1 miljoen euro beschikbaar.