Gezien in de UB en gezocht op Facebook

Studenten zoeken op Facebook naar aantrekkelijke jongens en meisjes die ze in de universiteitsbibliotheek hebben ‘gespot’.

‘1e verdieping, jongen met lang krullerig haar, zwarte coltrui, heb je zin om eens een drankje te doen?’ Zo luidt een berichtje op de Facebook-pagina ‘Gespot UB RUG’, waar studenten van de Rijksuniversiteit Groningen berichtjes kunnen achterlaten als ze iemand zoeken die ze in de universiteitsbibliotheek gezien hebben, maar niet persoonlijk kennen. Andere bezoekers van de site kunnen reageren als ze denken te weten om wie het gaat zodat de zoeker uiteindelijk met het object van zijn of haar begeerte in contact kan komen.

De speciale Facebook-pagina’s over leuke meisjes en jongens die in de UB zijn gesignaleerd, zijn een snelgroeiend fenomeen. De eerste gespot-pagina’s ontstonden in december. De pagina’s trekken al snel honderden of zelfs duizenden likes. De pagina ‘Gespot UBA UvA’ werd binnen een etmaal meer dan 4.500 keer geliked.

Het idee voor de ‘gespot-pagina’s’ is afkomstig van twee mannen van 26 jaar die in Utrecht hebben gestudeerd. Ze willen anoniem blijven.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 1 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen