Gespot: buitenland

MVRDV ontwerpt nieuwe centrale bibliotheek van Wuhan

Het Rotterdamse architectenbureau MVRDV heeft het winnende ontwerp gemaakt voor de nieuwe centrale bibliotheek van Wuhan. In het gebouw, met 140.000 vierkante meter een van de grootste bibliotheken van China, zullen traditionele functies worden gecombineerd met studie-, huiskamer-, lees- en studioruimten.

De Wuhan Library komt vlak bij het Baofeng-viaduct in het Wuhan Central Business District. In de bibliotheek zullen lezen en leren worden geïntegreerd met onderzoek en wetenschappelijke en technologische innovatie. Hierdoor moet ze een speerpunt worden van informatie en cultuur, en tegelijkertijd moet het gebouw de economische positie van de stad versterken, aldus MVRDV.

Wuhan is sinds de corona-uitbraak vooral gelinkt aan het virus, maar de stad met ruim 12 miljoen inwoners stond ooit vooral bekend als ‘de stad van de honderd meren’. Wuhan en omgeving vormen een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp voor de Wuhan Library. Grote raampartijen boven in de bibliotheek geven het drie uitkijkpunten met uitzicht over de skyline, het park en het plein. ‘De ramen zorgen ervoor dat de levendigheid binnen zichtbaar is tot aan de snelweg aan toe, wat nieuwsgierig maakt en de aantrekkingskracht van de bibliotheek vergroot.’

Boekenlandschap

Het interieur binnen doet met zijn getrapte terrassen denken aan een bergkloof. Hierdoor ontstaat op de begane grond een brede openbare ruimte die de hele dag geopend is voor bezoekers. De ‘kloof’ heeft volgens MVRDV een symbolische betekenis; het is een centrale plek waar kennis samenkomt. De opzet zorgt er ook voor dat er verschillende zones kunnen worden gecreëerd waar bezoekers kunnen lezen en samenwerken. 

‘Meteen als je binnenkomt, word je welkom geheten in een boekenlandschap. De plateaus hebben verschillende functies; sommige zijn om te studeren, andere voor interactieve activiteiten. Hoe hoger je in het gebouw komt, hoe specifieker het programma’, zegt Jacob van Rijs, medeoprichter van MVRDV. ‘Het gebouw vindt zijn inspiratie in de natuur. Aan de ene kant is er het idee van horizontale lijnen en uitzicht op de meren, aan de andere kant is er het uitzicht op de hoogbouw. Dit is natuur versus stad, ons gebouw richt zich daarop.’

Wanneer de Wuhan Library zal worden opgeleverd, is nog niet bekend.


AI in nationale bibliotheken

Artificiële intelligentie is ook bij nationale bibliotheken over de grens een belangrijke rol gaan spelen, en daarover wordt gecommuniceerd – met dank aan de leveranciers van de benodigde ICT, dat dan weer wel. Benieuwd hoe AI de KBR, de koninklijke bibliotheek van België, helpt om snel boeken en andere geschreven Belgische werken te catalogiseren? Check dan onderstaande video.

De nationale bibliotheek van Zweden, ofwel Kungliga biblioteket, Sveriges nationalbibliotek, traint AI-modellen op vijfhonderd jaar aan Zweedse data ter ondersteuning van geesteswetenschappelijk onderzoek. Een artikel hierover lees je hier.


Trinity College Library gaat op de schop 

In oktober dit jaar zal de bibliotheek van Trinity College, met haar iconische centrale hal de Long Room, voor minstens drie jaar haar deuren sluiten voor publiek. De in 1592 in Dublin opgerichte universiteitsbibliotheek is toe aan een grondige hersteloperatie. 

Vezels van honderden jaren mantels en jassen, en stof en vervuilingsdeeltjes die door de antieke ramen naar binnen zijn geglipt, hebben op sommige plekken tot een halve centimeter aan vuil achtergelaten. Gevolg van het feit dat de bibliotheek altijd een werkruimte is geweest, met hoge houten ladders om bij de bovenste planken te komen. ‘Er zijn boeken in onze collecties die onderzoekers graag willen inzien, maar dat is niet mogelijk omdat de conditie van sommige werken zo slecht is dat het pigment zou kunnen loslaten’, schetst bibliothecaris en universiteitsarchivaris Helen Shenton

90 miljoen euro

Het budget van 90 miljoen euro, dat voor het herstel wordt uitgetrokken, dekt de fysieke upgrade van collecties en gebouw, inclusief de installatie van warmtepompen om duurzame energie te leveren aan de bibliotheek. Trinity financiert de herontwikkeling gedeeltelijk zelf, onder meer met inkomsten uit kaartverkoop en donaties. De overheid draagt 25 miljoen euro bij. ‘We zullen nooit alles kunnen conserveren, maar we kunnen wel preserveren door middel van klimaatcontrole’, stelt Shenton. Bijvoorbeeld door deeltjesfilters te introduceren, en temperatuur- en vochtreguleringssystemen te plaatsen. En – met de Notre Dame in het achterhoofd – is er ook extra aandacht voor betere brandpreventie.

Digitaliseren collecties

De voorbereidingen om de collectie te kunnen verplaatsen zijn intussen begonnen: zo worden in de Long Room RFID-labels op boeken geplakt om ervoor te zorgen dat, nadat de inhoud van de bibliotheek is ingepakt, ze nog steeds voor onderzoekers kunnen worden opgehaald. De bibliotheek houdt het proces van de werkzaamheden chronologisch bij met video’s op haar website.

Parallel hieraan is Trinity bezig met het catalogiseren en digitaliseren van de volledige collectie. ‘Hiervoor gebruiken we geavanceerde technologie, waarbij bijvoorbeeld AI wordt ingezet voor geautomatiseerde transcriptie omdat maar heel weinig mensen Elizabethaans handschrift of middeleeuws Latijn kunnen lezen’, zegt Shenton. Dit is een project voor de langere termijn, dat naar verwachting tientallen jaren in beslag zal nemen.

Als in oktober de Trinity College Library haar deuren sluit voor bezoekers, zal een van de kopstukken, het negende-eeuwse verluchte Book of Kells, wel toegankelijk blijven op een tijdelijke locatie elders op de campus.


Deze bijdrage komt uit het digitale magazine IP #1-2023. Klik op de onderstaande button om het hele nummer te lezen.