Gerrit Komrij-prijs 2017 voor www.schrijverskabinet.nl

De Gerrit Komrij-prijs 2017 gaat naar Schrijverskabinet.nl. Dit jaar is er voor het eerst ook een  tweede prijs toegekend, drie zelfs. De Gerrit Komrij-prijs is in 2012 het leven geroepen om de popularisatie van de oude letteren te eren.

“De jury heeft vooral waardering voor de omvang van het project Schrijverskabinet.nl, er werkten veel mensen aan mee en de onderwerpen waren ook nog eens heel divers,” zo meldt www.neerlandistiek.nl.

Nederlandse literaire cultuur toegankelijk maken

Schrijverskabinet.nl wil op een toegankelijke manier de Nederlandse literaire cultuur van de vroegmoderne tijd voor het voetlicht brengen. De website is ingericht rondom een achttiende-eeuwse verzameling auteursportretten: het Panpoëticon Batavûm. Naast een geschiedenis van deze collectie bevat de site ook een overzicht van de dichters en dichteressen van wie het portret in de verzameling.

Tweede prijs

Voor het eerst in haar geschiedenis heeft de Gerrit Komrij-prijs ook drie tweede-prijzen: de MOOC Middelnederlands, Nobel streven van Frits van Oostrom en Vossensprongen van het Reynaerdgenootschap.

(Beeld: detail van “Portret van Arnoud van Halen (1673-1732)”, door Christoffel Lubieniecki, 1725. Poesjkinmuseum, Moskou. Te vinden op Schrijverskabinet.nl)