Geen open access-overeenkomst met Royal Society of Chemistry Publishing

De Nederlandse universiteiten en de Royal Society of Chemistry Publishing (RSC) hebben geen nieuwe overeenkomst kunnen bereiken voor de toegang tot wetenschappelijke tijdschriften. De onderhandelingen met de Britse uitgeverij zijn stukgelopen op open access, schrijft de VSNU (Vereniging van Universiteiten) op haar site. 

“Voor de VSNU was het uitgangspunt in de onderhandelingen de transitie naar open access – vrij toegankelijke artikelen – zonder dat daarvoor dubbel betaald wordt door Nederlandse wetenschappers. De kosten om de transitie naar open access te maken bij deze uitgever zouden substantieel hoger zijn dan dat wij nu betalen voor toegang. Daar kunnen de Nederlandse universiteiten niet mee akkoord gaan,” aldus de VSNU.

Gesprek opgeschort

“De RSC heeft niet willen bewegen, daarom hebben wij de gesprekken opgeschort,” vertelt een woordvoerder van de VSNU aan Universonline.nl. De VSNU zegt in toekomst graag verder in gesprek te gaan met de RSC, mits de uitgever bereid is “verdergaande en eerlijke afspraken te maken”.

Universiteitsbibliotheek

RSC is een kleine (non-profit) uitgever in een specialistisch vakgebied met een hoogwaardig tijdschriftenpakket. De VSNU adviseert onderzoekers bij de universiteitsbibliotheek langs te gaan om te zoeken naar alternatieven als dat het geval is. Voor alternatieven voor toegang tot RSC content, verwijst de VSNU naar de speciale flyer die de UKB heeft ontwikkeld.

Lees ook: Taylor & Francis haalt bakzeil bij Britse en Ierse universiteitsbibliotheken