Free Press Unlimited ontvangt extra Tegel als eerbetoon voor jarenlange werk

Free Press Unlimited heeft een extra Tegel ontvangen voor het jarenlange werk op het gebied van persvrijheid. Het Tegel-bestuur prees de inzet van de organisatie om de onafhankelijke journalistiek wereldwijd te beschermen en de toegang tot betrouwbare informatie in stand te houden.

Eén keer eerder werd er buiten de gangbare categorieën een Tegel uitgereikt: een oeuvreprijs voor JL Heldring in 2013. Volgens het Tegel-bestuur zijn de omstandigheden voor de journalistiek op dit moment van dien aard dat het eerbetoon aan Free Press Unlimited op zijn plaats is. Het bestuur wil met de toekenning niet alleen het maatschappelijke belang van vrije journalistiek onderstrepen, maar tevens de rol die Free Press Unlimited – vaak in extreem moeilijke omstandigheden – vervult om dat doel te helpen verwezenlijken. Zo speelde Free Press Unlimited een grote rol in de evacuatie van Afghaanse journalisten na de val van Kabul en ook in het in veiligheid brengen van journalisten bij de invasie van Rusland in Oekraïne.

Bedreiging voor democratie

Free Press Unlimited strijdt al sinds 2011 voor de vrijheid en veiligheid van journalisten, en voor het recht van ieder mens op toegang tot betrouwbare informatie. ‘Persvrijheid staat wereldwijd onder enorme druk’, zegt Ruth Kronenburg (foto midden), algemeen directeur van Free Press Unlimited. ‘Journalisten worden in grote mate bedreigd, aangevallen of zelfs vermoord, ook in democratische landen. Dit is een grote bedreiging voor de betrouwbare informatievoorziening en de democratie, en daarom zetten wij ons hiervoor in.’ Dit doet de organisatie samen met meer dan 120 partners in 54 landen. ‘We zijn enorm trots op ons werk en vereerd met deze erkenning door het bestuur van de Tegel.’