Frank van Vree nieuwe directeur NIOD

Frank van Vree, decaan van de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam, volgt Marjan Schwegman op als directeur van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. De benoeming gaat in op 1 september 2016.

Frank van Vree (1954) studeerde moderne geschiedenis en wijsbegeerte in Groningen en promoveerde in Leiden op een onderzoek naar de vorming van de publieke opinie in Nederland in de periode 1930-1939. Sinds 1989 werkt Van Vree aan de Universiteit van Amsterdam, aanvankelijk als universitair (hoofd)docent cultuurgeschiedenis en mediastudies en sinds 2001 als hoogleraar mediastudies, in het bijzonder journalistiek. “Zowel zijn wetenschappelijke achtergrond als zijn bestuurlijke ervaring maken Frank van Vree tot een uitstekende kandidaat voor deze beeldbepalende functie,” aldus het NIOD in een persbericht.

Marjan Schwegman (1951) is sinds 2007 directeur van het NIOD. Zij neemt per 1 februari 2016 afscheid van het NIOD vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Wichert ten Have, voormalig directeur Holocaust- en Genocidestudies van het NIOD, zal tot de komst van Van Vree de functie van directeur ad interim vervullen.
Het NIOD werd op 8 mei 1945 opgericht om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië te beschrijven en documenteren. Inmiddels bestrijkt het werkterrein van het NIOD de 20ste- en 21ste-eeuwse geschiedenis van (wereld)oorlogen en genociden in hun contemporain-historische context, met inbegrip van hun maatschappelijke uitwerking op langere termijn.