Foto van de maand: Finse ode

Sluit je ogen en reis af naar Finland. Waarschijnlijk denk je aan sauna’s, Nokia of death metal. Kleine kans dat je een openbare bibliotheek voor je ziet. Daar gaat de tentoonstelling Mind-Building verandering in brengen.

Voor de Architectuur Biënnale Venetië 2018, die als thema freespace (openbare ruimte) heeft, is een stukje Finse bibliotheek naar Italië gehaald. In de bijdrage Mind-Building staat de bouw van de nieuwe stadsbibliotheek van Helsinki centraal. De expositie laat niet alleen de veelzeggende historie van Finse bibliotheekarchitectuur zien, maar presenteert ook een toekomstbeeld van bibliotheken. Een van de bedenkers van deze tentoonstelling, Hanna Harris, maakt zich namelijk zorgen over het verdwijnen van gemeenschappelijke, openbare ruimtes. Die zijn volgens haar een belangrijk onderdeel van een inclusieve samenleving. Harris wil laten zien dat de Finse bibliotheken er hard aan werken om een broedplaats te zijn voor toegankelijk onderwijs, actief burgerschap en creatieve vrijheid.

Een centrale positie van bibliotheken in de Finse samenleving is volgens Harris niet enkel te verwezenlijken door een mooie gebouw neer te zetten; het zijn juist de bibliotheekmedewerkers die het instituut een ziel geven. Wie het Finse paviljoen op de Biënnale bezoekt, heeft dan ook kans rondgeleid te worden door een bibliothecaris uit het thuisland.

Vincent M.A. Janssen is redacteur van IP en specialist Scientific Information bij de Maastricht University Library.

 Deze bijdrage komt uit IP nr. 7 / 2018. Het gehele nummer kun je hier lezen.