Fontys doet onderzoek naar schrijfrobot

Het interdisciplinaire Fontys Lectoraat Media (journalistiek, economie, ICT, communicatie, kunsten) heeft 700.000 euro subsidie gekregen van Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA. Het geld is bestemd voor onderzoek naar het ontwikkelen van algoritmes die automatisch teksten maken. Daarnaast wordt gekeken naar de impact van deze technologische ontwikkelingen op het nieuwsveld. Dat meldtInct.

In het onderzoek wordt zowel vanuit het perspectief van de consument als de journalist gekeken. Er worden twee prototypes van een automatische redactierobot gebouwd.
‘Natural Language Processing’, het automatische genereren van taal, wordt in Amerika in het journalistieke veld steeds meer toegepast. Binnen Nederland en specifiek voor de Nederlandse taal zijn de ontwikkelingen op dit gebied echter nog zeer beperkt.
Het onderzoek wordt ondersteund door NDP Nieuwsmedia, de brancheorganisatie voor nieuwsmedia waar onder meer De Persgroep, RTL en ANP bij aangesloten zijn. Een gedeelte van het onderzoek heeft plaats bij de Telegraaf Media Groep. Het onderzoek gaat vier jaar duren en is een vervolg op een onderzoek dat het lectoraat eerder heeft gedaan.
Nieuw zijn de experimenten met robotjournalisitiek niet. Zo doet het Amerikaanse persbureau Associated Press er onderzoek naar. En bij de Los Angeles Times zijn ze al zover: ‘robotjournalisten’ produceren een deel van de redactionele output. Het gaat daarbij om nieuws over aardbevingen en moorden.