Finalisten Beste Bibliotheek van Nederland 2020 bekend

De shortlist van de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland 2020 is bekend. Uit de 22 binnengekomen nominaties koos de vakjury van Bibliotheekblad deze finalisten: de bblthk Wageningen, Forum Groningen, Forum Zoetermeer, het Huis van Eemnes en LocHal Tilburg. 

In de komende maanden zullen deze vijf bibliotheken, op wisselende tijdstippen en onafhankelijk van elkaar, bezocht worden door de juryleden die de instellingen met name beoordelen op de criteria die de bibliotheekwet (Wsob) toekent aan het openbaar bibliotheekwerk. Het aspect van de lokale verankering en de netwerkfunctie in het eigen verzorgingsgebied krijgen daarbij extra aandacht

De uiteindelijke winnaar van de NBD Biblion Award wordt bepaald door de vakjury, het publiek dat van vrijdag 15 mei tot en met zondag 14 juni zijn stem kan uitbrengen op de website van Bibliotheekblad, én de stemmen van de deelnemers aan het Nationaal Bibliotheekcongres op 16 juni. Hierbij telt de stem van de vakjury voor de helft mee in het eindoordeel, en die van het publiek en de congresgangers elk voor een kwart. Welke bibliotheek uiteindelijk als winnaar van deze speciale tiende editie van de verkiezing uit de bus zal komen, wordt op dinsdag 16 juni bekendgemaakt door cabaretier Freek de Jonge tijdens het Nationaal Bibliotheekcongres in TivoliVredenburg, Utrecht.

De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland is een initiatief van het vakblad Bibliotheekblad. Hoofdsponsor is NBD Biblion. De vakjury bestaat uit Hans van der Veen (directeur-bestuurder dbieb Leeuwarden), Astrid Vrolijk-de Mooij (directeur-bestuurder Bibliotheek Zwolle), Hans van Velzen (voormalig directeur Openbare Bibliotheek Amsterdam en auditor bij de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal), Wendy de Graaff (publiciste) en Eimer Wieldraaijer (hoofdredacteur Bibliotheekblad). 

(Bron: Bibliotheekblad.nl)