Expositie BrAInpower in Boerhaave over geneugten en schaduwkanten AI

Van deepfakes, streamingdiensten en datingapps tot gezichtsherkenning, zelfrijdende auto’s en medische toepassingen: we kunnen niet meer om kunstmatige intelligentie heen. De tentoonstelling BrAInpower in Rijksmuseum Boerhaave laat zien waar AI met succes kan worden ingezet, maar belicht ook de schaduwkanten.

Bas Haring leidt als gastconservator van BrAInpower de bezoeker langs thema’s over vrije wil, consequent redeneren, zelf leren en: hoe bijzonder zijn wij eigenlijk? De verschillende thema’s geven stof tot nadenken: hoe hebben de computer en AI ons leven verrijkt? En: wat zijn de schaduwzijden ervan? Er wordt in de tentoonstelling aandacht besteed aan discriminerende data (hoe bevooroordeeld zijn algoritmes?), maar ook aan het gebruik van AI voor de verwerking van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of voor het stellen van een kankerdiagnose.

In de tentoonstelling staan historische, wetenschappelijke en kunstobjecten, waaronder de Next Rembrandt van Wunderman Thomson, de Reprobots van Gusz Eiben, zorgrobot Alice, het project 0,0146 seconds van kunstenares Julia Janssen en een deepfake van Alan Turing. Tot de highlights van BrAInpower behoren originele brieven van Alan Turing, de grondlegger van kunstmatige intelligentie, die Boerhaave speciaal voor deze tentoonstelling van King’s College in Cambridge in bruikleen heeft.

Voor de vormgeving van de tentoonstelling en het ontwerp van het campagnebeeld is AI gebruikt.

> Tot en met 5 maart 2023 in Rijksmuseum Boerhaave.