Expositie ‘400 jaar bij de tijd’ in KB

In 2018 is het 400 jaar geleden dat de eerste Nederlandse krant verscheen, een van de oudste kranten ter wereld. Reden voor de Koninklijke Bibliotheek (KB) om een expositie te wijden aan 400 jaar kranten.

In de 17e eeuw ontwikkelt Nederland zich tot het perscentrum van Europa, met kwaliteitskranten die tot voorbeeld dienden voor het buitenland. De rol van de krant is door de eeuwen heen veranderd. De krant was het eerste massamedium. Tot halverwege de 20e eeuw was de krant veruit het belangrijkste nieuwsmedium. Door de toenemende concurrentie van radio, televisie en internet voorzien kranten van nu meer in duiding van het nieuws, verdieping en achtergronden. Daarmee spelen kranten nog steeds een belangrijke rol in de nieuws- en informatievoorziening.

Oudste krant

De oudste Nederlandse krant waarvan we weten dat hij nog bestaat, de Courante uyt Duytslandt, Italiën, &c. van 14 juni 1618, is te zien op Delpher.nl, samen met miljoenen andere Nederlandse kranten uit de periode 1618-1995. Al deze kranten zijn door de KB gedigitaliseerd, in samenwerking met andere bibliotheken en archieven.

Expositie

De expositie neemt je mee langs verschillende thema’s, zoals de nieuwshonger van de mens, de verandering van focus van het nieuws en de verspreiding van het nieuws via verschillende distributiekanalen. Er zijn verschillende krantencovers en beelden door de loop van de jaren heen te zien.

De (gratis) expositie is tot 31 januari 2019 te bekijken in de bovenhal van de KB.