Hoewel bijna driekwart van de Europese uitgevers op de hoogte is van de impact van de Europese Toegankelijkheidsakte, produceert minder dan 40 procent van hen op dit moment toegankelijke publicaties, zoals e-books. Dit blijkt uit een analyse in het kader van het internationale APACE-project.
APACE analyseerde hoe Europese uitgevers de toegankelijkheidsrichtlijnen in verschillende marktsegmenten (fictie, non-fictie, academisch en professioneel, educatief) toepassen. De uitkomsten komen minder dan een jaar voor de inwerkingtreding op 28 juni 2025 van de Europese richtlijn rond toegankelijkheidseisen voor producten en diensten.
Behoefte aan training en ondersteuning
Het onderzoek laat zien dat uitgevers zich realiseren dat er veel op hen afkomt, maar dat ze ook aangeven dat er een duidelijke behoefte is aan training en (financiële) ondersteuning om te voldoen aan de vereisten. Ruim 90 procent geeft aan geen toegang te hebben tot of kennis te hebben van overheidsfinanciering, nationaal of Europees, om de noodzakelijke investeringen te doen of trainingsprojecten op dit gebied te starten.
Toegankelijk publiceren
Stichting Dedicon is als expert op het gebied van toegankelijk publiceren actief in het APACE-netwerk. In Nederland geeft Dedicon al een aantal jaren trainingen en workshops aan uitgevers om hen de benodigde kennis en vaardigheden bij te brengen.
Het APACE-netwerk heeft onder meer als doel de vaardigheden van Europese uitgevers op het gebied van toegankelijkheid te verbeteren. Het netwerk bestaat uit Europese uitgeversorganisaties en toegankelijkheidsexperts van gespecialiseerde bibliotheken voor mensen met een leesbeperking, zoals Dedicon.