De mens moet controle blijven houden over de digitale wereld. Daarom komt de Europese Commissie met een plechtige Europese Verklaring over de Digitale Rechten en Principes voor het Digitale Decennium. De Commissie presenteerde de verklaring van digitale grondrechten en principes afgelopen woensdag. Ze hoopt dat de lidstaten en het Europees Parlement deze voor de zomer ondertekenen.
Het zeven pagina’s tellende document meldt bijvoorbeeld dat iedereen recht heeft op een betaalbare, snelle, veilige internetverbinding. Mensen die geen digitale vaardigheden hebben, moeten hulp krijgen. Ook hebben EU-burgers volgens de verklaring het recht om offline te zijn en een gezonde balans tussen werk en privé te bewaren. Alle rechten en vrijheden die in de EU wettelijk zijn verankerd moeten zowel offline als online worden gerespecteerd.
Commissaris Thierry Breton (Interne Markt): ‘Deze verklaring stelt voor eens en voor altijd vast dat wat offline illegaal is, ook online illegaal is.’ Het gaat dan bijvoorbeeld over haatzaaien of het verspreiden van nepnieuws, maar ook over het recht op vrije keuzes online, zonder dat de gebruiker een bepaalde kant op wordt geleid door zoekmachines als Google of internetplatforms.