EU-hof: tweedehands ebooks mag je alleen verkopen met toestemming van rechthebbende

De verkoop van tweedehands ebooks mag alleen als de rechthebbenden daarvoor toestemming geven. Aldus het Europese Hof van Justitie in de rechtszaak tussen twee uitgeversbonden en ebooksmarktplaats Tom Kabinet.

Volgens de Nederlandse Uitgeversbond (NUV) en Groep Algemene Uitgevers (GAU) zijn e-books ‘mededelingen aan het publiek’. Simpel gezegd betekent dit dat bij de verkoop van een e-book, de boekverkoper de inhoud ‘meedeelt’ aan de koper en daarbij zelf bepaalt aan welk publiek dit wordt meegedeeld. Hiermee krijg de boekkoper niet het recht om het boek zelf weer door te verkopen.

Tom Kabinet betoogt dat ebooks onder het distributierecht vallen. In dat geval zouden uitgevers na verkoop van een boek, niet meer het uitsluitende recht hebben om de verdere distributie toe te staan of te verbieden. Met andere woorden, onder dat recht zou een ebook wél doorverkocht mogen worden.

Dit Hof oordeelt nu dat de doorverkoop van ebooks gezien kan worden als een ‘mededeling aan het publiek’ en stelt de twee uitgeversorganisaties daarbij in het gelijk.

Lees verder op tweakers.net