Erfgoedinstellingen ‘doneren’ 1 miljoen afbeeldingen aan Wikipedia

Begin april 2016 was het zover. Naturalis bracht een afbeelding van een vogel in op Wikimedia Commons, de bestandendatabase van Wikipedia. Dat bleek de miljoenste afbeelding afkomstig van een Nederlandse erfgoedinstelling die op Commons gezet werd. Het was een foto van een dood vogeltje, maar dat was niet symbolisch. Binnen zeven jaar brachten Nederlandse bibliotheken en musea namelijk maar liefst 1 miljoen afbeeldingen naar Wikipedia: een record.

Een aantal van die afbeeldingen (de meest bekeken en favoriete) zijn te zien op deze pagina’s. De hoofdleveranciers zijn de gebruikelijke verdachten: de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed met 480.000 foto’s van vooral Nederlandse monumenten, Naturalis met 275.000 afbeeldingen van dieren en planten, het Tropenmuseum met 50.000 (oudere) foto’s, het Nationaal Archief met 20.000 stuks en het Rijksmuseum met 15.000 afbeeldingen.

De gebruikscijfers zijn ongelofelijk hoog: in diverse gevallen honderdmaal het gebruik via de website van de eigen erfgoedinstelling. Een voorbeeld: de afbeelding van Elizabeth I, van de bibliotheek van het Vredespaleis, werd maar liefst 400.000 maal bekeken. Zelfs als de statistiek de werkelijkheid vertekent, is het goed dat deze miljoen afbeeldingen nu voor iedereen gemakkelijk toegankelijk en vrij te gebruiken zijn. (Jos Damen)

Deze bijdrage komt uit IP nr. 4 / 2016. Het gehele nummer kun je hier lezen.