Erasmus erfgoedcollectie toegevoegd aan UNESCO’s Memory of the World-register

De Erasmus erfgoedcollectie, die wordt bewaard en beheerd door Bibliotheek Rotterdam, is toegevoegd aan het internationale Memory of the World-register van VN-organisatie UNESCO.

John Tholen, conservator Erfgoed: ‘Het is een erkenning voor deze unieke erfgoedcollectie en het gedachtegoed van Erasmus. De toevoeging bevestigt dat de collectie van onschatbare waarde is voor ons historisch besef en dat deze ook de komende eeuwen goed beheerd moet worden en beschikbaar moet blijven voor een groot publiek. De bibliotheek is daar dankbaar voor en ook trots op.’ De wereldwijde erkenning kwam tot stand dankzij samenwerking tussen Bibliotheek Rotterdam, UNESCO Nederland en gemeente Rotterdam, die de collectie voordroeg aan het internationale comité. Wethouder Kasmi: ‘Erasmus staat voor vrijheid van meningsuiting, wederzijds respect, kennis en cultuur, tolerantie en educatie – basisprincipes die we in Rotterdam een warm hart toedragen.’

Grootste Erasmuscollectie ter wereld

De Erasmus erfgoedcollectie is de grootste Erasmuscollectie ter wereld en omvat ruim drieduizend oude boeken van en over Desiderius Erasmus geproduceerd voor 1900. Hieronder zijn zeer zeldzame exemplaren en unieke documenten, zoals zelfgeschreven brieven, tientallen eerste drukken en vele geïllustreerde edities van Lof der Zotheid. De collectie wordt in een speciaal geklimatiseerd depot in de Centrale Bibliotheek bewaard, samen met andere erfgoedcollecties.

Behalve de oude boeken bewaart Bibliotheek Rotterdam ook duizenden modernere tekstedities, studies en vertalingen rondom Erasmus. Door de interactieve Erasmus Experience, filosofieworkshops, klassenbezoeken, het Inloopuurtje Erfgoed en de jaarlijkse Erasmusweek blijven Rotterdammers bovendien in gesprek over het tijdloos relevante gedachtegoed van deze beroemdste Rotterdammer. ‘Zo houden we zijn ideeën levend en inspireren we huidige en toekomstige generaties zich hierin te verdiepen’, aldus Theo Kemperman, directeur-bestuurder van Bibliotheek Rotterdam.

Documentair erfgoed 

Het Memory of the World-programma van UNESCO vraagt aandacht voor het behoud van belangrijk documentair erfgoed wereldwijd en probeert de toegankelijkheid van en het bewustzijn voor dit soms kwetsbare erfgoed te vergroten.

Er zijn nog enkele andere Nederlandse erfgoedobjecten toegevoegd aan de Memory of the World-lijst. Zie daarvoor ook de andere berichten op informatieprofessional.nl.

Fotocredit: Erfgoedcollectie Bibliotheek Rotterdam.