Eliot Higgins keynotespreker op VOGIN-IP-lezing 2019

Op 21 maart vindt weer de VOGIN-IP-lezing plaats in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Eliot Higgins, oprichter van Bellingcat, zal een keynote geven.

Bellingcat blijft regelmatig in het ‘echte”’ nieuws. Naast hun uitgebreide en nog steeds lopende MH17-onderzoeken, zijn daar de coup in Turkije, de strijd in Syrië, bewijsmateriaal voor oorlogsmisdaden in Libië, een executie in Kameroen, gegevens over de moord op Khashoggi en nog veel meer.

De meest recente headlines betroffen hun bijdrage aan de identificatie van de daders van de Skripal-vergiftiging, als medewerkers van de geheime dienst van het Russische leger. Maar daarnaast werden en worden nog vele tientallen andere onderzoeken gedaan die lang niet altijd zo uitgebreid in het nieuws komen. En dat allemaal op basis van slimme analyse van informatie uit een veelheid aan open bronnen, waar u en ik ook gebruik van kunnen maken, als we maar weten hoe.

Bellingcat is een collectief waar een groot aantal, voor een belangrijk deel onbetaalde informatiespeurders in samenwerkt. Maar Eliot Higgins is natuurlijk de oprichter en de spil waar alles om draait. Na eerdere bijdragen door Christiaan Triebert zal nu Eliot Higgins zelf naar de VOGIN-IP-lezing komen.

Het is spannend waarmee Bellingcat in maart 2019 weer in het nieuws zal zijn, als Eliot naar de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) komt. Als bezoeker aan de VOGIN-IP-lezing kun je dan in elk geval uit de eerste hand de details daarvan te horen krijgen.

(Beeld: Eliot Higgins, foto: SuperbassCC BY-SA 4.0)