EBSCO Information Services introduceert AI-bètaprogramma

EBSCO Information Services komt met bètaprogramma’s voor kunstmatige intelligentie om input van klanten en eindgebruikers te verzamelen over AI-initiatieven. De eerste bètatest is in mei 2024 afgerond, en in juli 2024 gaat een tweede programma van start.

De bèta’s zijn bedoeld om de efficiëntie te vergroten voor onderzoekers die gebruikmaken van EBSCO Discovery Service en EBSCOhost. De bètatesters verkennen twee functies: AI Insights, dat een korte lijst met inzichten genereert uit full-textartikelen, en Natural Language Search, waarmee onderzoekers in hun eigen natuurlijke taal kunnen zoeken.

Snel relevantie bepalen

Met AI Insights biedt de leverancier van wetenschappelijke content on demand samenvattingen en inzichten uit full-textartikelen. Daarmee kunnen gebruikers snel de relevantie van een artikel voor hun onderzoeksonderwerp bepalen. De inzichten worden gegenereerd met behulp van een zogenaamde retrieval augmented generation (RAG)-methode, waarbij de AI zich baseert op de full-text om hallucinaties te vermijden. EBSCO deelt de resultaten van deze test in juli.

Natural Language Search wordt in juli 2024 gelanceerd. De functie moet zoeken in de natuurlijke taal van de onderzoeker mogelijk maken. De onderliggende zoektechnologie maakt onder meer gebruik van EBSCO’s relevantiebepalingsmethode.