Documentatie MH17-ramp zichtbaar in online informatieoverzicht

Vandaag is het tien jaar geleden dat vlucht MH17 boven Oekraïne door een Russische raket werd neergehaald. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, waarvan 196 Nederlanders. Vanwege lopend onderzoek en de grote maatschappelijke en politieke impact besloot de overheid alle informatie rondom MH17 blijvend te bewaren.

Als een crisissituatie uitbreekt, moeten betrokken partijen snel inzicht krijgen in de situatie en snel kunnen handelen. Zo ook bij het neerhalen van MH17 op 17 juli 2014. Er komt een enorme informatiestroom op gang, en voor het construeren van het overheidshandelen, legt de overheid in selectielijsten vast welke informatie moet worden bewaard en welke niet. In een crisissituatie kan ze ook besluiten om een gebeurtenis aan te merken als hotspot, wat erop neerkomt dat alle relevante overheidsinformatie rond die gebeurtenis wordt bewaard. Dit gebeurde bij de MH17-ramp.

Informatieoverzicht neerhalen vlucht MH17

Voor de ramp met de MH17 is het project ‘Blijvend in ons geheugen: nationale crisis MH17’ opgezet. Hierin wordt alle relevante overheidsinformatie over de MH17 in kaart gebracht. Een van de resultaten is een openbaar informatieoverzicht dat op de website van het Nationaal Archief staat. Alle informatie omtrent vlucht MH17 wordt nu bewaard in de archieven van de betrokken organisaties; er zijn nog geen archieven overgebracht naar het Nationaal Archief. Voor onderzoekers en burgers is het van belang dat deze informatie op een plaats te vinden is, weet het Nationaal Archief, daarom publiceert het dit informatieoverzicht.
> Teruglezen: in 2020 verscheen het rapport ‘De archivering van de MH17-informatie’.

Foto boven: bloemen voor de slachtoffers van MH17, Schiphol 24 juli 2024.