Een team van studenten informatica is erin geslaagd de digitale archieven van De Digitale Stad (DDS) uit 1994-1996 uit te lezen en de software weer werkend te krijgen. De resultaten van dit project worden op 30 juni gepresenteerd in het Amsterdam Museum.
De Digitale Stad markeerde in 1994 voor Amsterdam het begin van het internet. Het was de eerste online community in Nederland en de eerste virtuele stad in de wereld. In 1996 maakte DDS een integrale back-up, The Freeze, met het oog op toekomstig historisch onderzoek. Dat is nu. Een team van acht studenten Informatica (UvA/VU, Master of Science Computer Sciences) zijn erin geslaagd de oude bestanden weer leesbaar te maken. Als in een digitaal Pompeji, kunnen bezoekers weer ronddwalen langs de “pleinen”, “cafés” en door de “metro” van De Digitale Stad. Wie een account aanmaakt krijgt weer een “avatar”.
De acht studenten zullen de demo aanstaande donderdag 30 juni eenmalig demonstreren. Eigenlijk zijn er twee demo’s: DDS 3.0 is de oude software uit 1996 tot leven gebracht met geringe aanpassingen aan de huidige hardware; DDS 4.0 doet hetzelfde als de oude software maar is helemaal nieuw geprogrammeerd om een hedendaags, stabiel en beveiligd functioneren mogelijk te maken. DDS 4.0 is een emulatie ten dienste van het Project “DDS herleeft” van het Amsterdam Museum, De Waag Society, UvA, NCDD en Beeld en Geluid dat later dit jaar van start gaat dat echte wandelingen in het digitaal Pompeji mogelijk zal maken.
“DDS 3.0 operational” is een speciaal project van UvA/VU MSc CS uitgevoerd door: Ronald Bethlehem, Robert Jansma, Thomas Koch, Millen Mortier, Kishan Nirghin, Tim Veenman, Randy de Vries, Marc Went, onder leiding van Gerard Alberts (UvA) en met adviezen van Tjarda de Haan (Amsterdam Museum), Michael van Eeden (DDS), Paul Vogel (DDS), Jesse de Vos (Beeld en Geluid) en Theun van den Doel. Plus de complimenten van Brewster Kahle.
Aanmelden voor deze gratis bijeenkomst kan hier.