De Universiteit van Lincoln, Nebraska, was van 16 tot 19 juli het toneel van een grote digital humanities-conferentie, DH2013. Lotte Wilms doet verslag.
Door: Lotte Wilms
Digital humanities (DH) is de term voor het gebruik maken van digitale bronnen en technieken bij geesteswetenschappelijk onderzoek. De conferentie was niet alleen drukbezocht, maar had ook een erg druk programma. De vier dagen waren volgepland met 159 papers, 9 panels, 3 keynotes, 52 posters en 13 workshops. De onderwerpen liepen uiteen van het gebruik van gedigitaliseerde middeleeuwse oorkondes, tot de nieuwe vocabulaires die ontstaan door Google AdWords, met alles daartussen.
Hoogtepunten
Deze bijdrage is helaas tekort om alle hoogtepunten aan te stippen, maar de (vele) samenvattingen staan online. Een van de sessies waar ik zelf van heb genoten was de workshop over Voyant. Deze webtool wordt gebruikt om teksten te analyseren en is een laagdrempelige en veelgebruikte tool in de digital humanities. De verschillende mogelijkheden om tekst te visualiseren of uit te lichten, geven onderzoekers de kans om in te zoomen in de tekst en nieuwe ontdekkingen te doen. De workshop ging vooral over het gebruik van de tool bij onderwijs, en ik was blij verrast om te zien dat er ook veel bibliothecarissen aanwezig waren die de tool willen aanbieden aan hun gebruikers.
Nederlandse aanwezigheid
Ook Nederlandse onderzoekers en instellingen waren vertegenwoordigd op de conferentie, zoals het KNAW, het Max Planck Instituut en de Koninklijke Bibliotheek. Ik had de eer om samen met een collega van de British Library een posterpresentatie te geven over onze datasets en daarbij hebben we gevraagd hoe een bibliotheek het beste kan aansluiten bij de wensen van onderzoekers. Met behulp van enquêtes heb ik verschillende potentiële gebruikers vragen gesteld over materiaal, metadataformaten, manieren van toegang en wat men verwacht als service van de KB en de BL. De vragenlijst staat online als u ook wilt bijdragen.
Goede mix van bezoekers
Er waren niet alleen wetenschappers aanwezig die hun onderzoek presenteerden, maar ook veel mensen die onderzoek ondersteunen, zoals bibliotheekmedewerkers en technici. Deze goede mix van bezoekers zorgde ervoor dat de conferentie een echte internationale uitwisseling was van ideeën, ervaringen en kennis. De discussies vonden, gelukkig voor de thuisblijvers, niet alleen tijdens de presentaties plaats, maar ook veel op social media. Twitter werd bijna overspoeld door tweets met de hashtag #dh2013 maar inmiddels verschijnen ook de eerste DH2013-blogs op internet.
DH2014
De conferentie vindt sinds 1989 jaarlijks plaats en wordt georganiseerd door de Alliance of Digital Humanities Organizations. Deze Amerikaanse vereniging is de koepelorganisatie van verschillende andere groepen, zoals de European Association for Digital Humanities en de Association for Computers and the Humanities. Elk jaar verzorgt een andere instelling de locatie voor de conferentie, wisselend tussen de Verenigde Staten en Europa. Volgend jaar is Lausanne de place to be van 8 tot 11 juli 2014. Alle informatie over de conferentie en het programma wordt gepubliceerd op dh2014.org, dus houd deze site in de gaten.
Blogs
Enkele blogs over DH2013: