Universitaire Bibliotheken Leiden zoekt hoofd Faculty Liaison & Diensten

(0,8 fte)
Vacaturenummer 22-186

Je werkzaamheden

Kun jij ons centrale aanspreekpunt zijn voor alle faculteiten van de Universiteit Leiden? Ben je een uitstekende leidinggevende en heb je ervaring met dienstverlening met wetenschappelijke informatie? Heb je kennis van collectievorming en overzie je de impact van open access daarop? Heb je inzicht in de wijze waarop wetenschappers informatiebronnen gebruiken en hoe informatievaardigheidsonderwijs hen daarbij kan ondersteunen? Dan heeft de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) een uitdagende baan voor je!

De UBL zoekt per direct een hoofd Faculty Liaison & Diensten, die leiding geeft aan de afdeling van 17 vakreferenten. De afdeling draagt zorg voor de collectievorming van de moderne collectie, vormt de liaison tussen de UBL en de faculteiten, instituten en opleidingen van de Universiteit Leiden, en verzorgt informatievaardigheidsonderwijs voor studenten, promovendi en onderzoekers. Ook neemt de afdeling deel aan diverse projecten, bijvoorbeeld op het gebied van gebruikerstevredenheid, metadatering en open science.

In deze functie zul je:

 • direct leiding geven aan 17 vakreferenten;
 • voor de gehele afdeling verantwoordelijkheid dragen m.b.t. personeel, planning en financiën;
 • het algemeen aanspreekpunt zijn voor collectievorming en -budgetten;
 • de kwaliteit van de faculty liaison en de actualiteit van de collectievormingsprofielen op alle vakgebieden bewaken;
 • beleid opstellen en implementeren op basis van internationale ontwikkelingen op het gebied van wetenschappelijke informatie;
 • het proces van beoordeling van nieuwe deals met wetenschappelijke uitgevers coördineren;
 • de deelname van de vakreferenten aan UBL- en andere projecten coördineren;
 • in afstemming met de licentiemanager van de UBL opties voor verbetering van acquisitie en toegang tot informatiebronnen verkennen;
 • de UBL nationaal en internationaal vertegenwoordigen op het gebied van de moderne collecties;
 • een breed intern en extern relatienetwerk onderhouden;
 • jaarplannen en managementrapportages opstellen;
 • actief bijdragen aan afdelingsoverstijgende samenwerking binnen de UBL, bijvoorbeeld op het gebied van metadatering, informatievaardigheden en open access.

Je profiel

 • Afgeronde wo-opleiding.
 • Minimaal 5 jaar ervaring met leiding geven aan zelfstandige professionals.
 • Kennis van de actuele ontwikkelingen rond wetenschappelijke informatievoorziening en informatievaardigheidsonderwijs.
 • Ervaring met collectievorming en kennis van ontwikkelingen rond open access.
 • Ervaring met projectmanagement en gebruikersonderzoek.
 • Uitstekende uitdrukkingsvaardigheid in zowel de Nederlandse als de Engelse taal.
 • Kerncompetenties: sturen op resultaat, verbindend leiderschap, organisatiesensitiviteit, overtuigingskracht, kostenbewust handelen, communicatief, samenwerkingsgericht.

Beschrijving organisatie

De UBL biedt medewerkers veel kansen om zich te ontwikkelen. We werken continu aan een inspirerende, inclusieve en diverse werkomgeving waarin iedereen zich welkom, veilig en gewaardeerd voelt. Je komt te werken binnen een toonaangevende wetenschappelijke bibliotheek met collecties van wereldformaat. Centraal staat het bieden van betrouwbare, duurzame en innovatieve diensten. We doen dit samen met andere partijen in binnen- en buitenland. Onze werkterreinen zijn breed en divers, zo ook onze klantgroepen, in het bijzonder studenten, docenten en onderzoekers. Voor hen verzorgen we de wetenschappelijke informatievoorziening als partner in kennis.

UBL staat wereldwijd bekend om een brede moderne collectie en bijzondere collecties, die naast hun rol voor onderwijs en onderzoek ook een belangrijke maatschappelijke en culturele functie hebben. Op onze bibliotheeklocaties bieden wij iedereen een prettige studie- en onderzoeksomgeving. Online staan wij in contact met gebruikers van over de hele wereld. Onze medewerkers dragen hier samen, ieder vanuit zijn of haar eigen achtergrond, ervaring en talent aan bij. Kijk voor meer informatie ook op https://www.bibliotheek.universiteitleiden.nl/.

Wij bieden

Het dienstverband wordt aangegaan conform de cao Nederlandse Universiteiten, in eerste instantie voor de duur van een jaar, met bij goed functioneren en gelijkblijvende omstandigheden uitzicht op een dienstverband voor onbepaalde tijd. Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en werkervaring, maximaal € 5.943 bruto per maand bij een fulltime aanstelling (schaal 12).

Daarnaast kent de Universiteit Leiden goede arbeidsvoorwaarden. Zo is er sprake van een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantietoeslag (8%) en de mogelijkheid om via een keuzemodel arbeidsvoorwaarden op maat te kiezen. Meer informatie kun je nalezen op https://www.universiteitleiden.nl/werken-bij/sollicitatieprocedure-en-arbeidsvoorwaarden.

Diversiteit

De Universiteit Leiden hecht groot belang aan diversiteit en verwelkomt daarom graag sollicitaties van mensen die nu in haar instelling ondervertegenwoordigd zijn.

Informatie

Voor meer informatie over de inhoud van deze functie kun je contact opnemen met Marco de Niet, divisiemanager Onderzoek- en onderwijsdiensten (m.c.de.niet@library.leidenuniv.nl, 06-43 43 56 43).

Solliciteren

Sollicitaties, voorzien van het vacaturenummer en vergezeld van een motivatiebrief en cv, kunnen tot en met 3 mei 2022 per e-mail worden gericht aan vacaturespenoservices@bb.leidenuniv.nl.