Universitaire Bibliotheken Leiden op zoek naar coördinator Digitaal Erfgoed

Coördinator Digitaal Erfgoed 0,8 fte
Vacaturenummer 13755

Je werkzaamheden

Heb je grote affiniteit met digitalisering van erfgoedcollecties en heb je ervaring met het coördineren of verbeteren van (digitaliserings)processen? Wil je een belangrijke bijdrage leveren aan het verrijken en verbeteren van de dienstverlening met onze collectieportal Digital Collections? Wij hebben een interessante, veelzijdige baan voor je!

De digitalisering van de waardevolle en omvangrijke collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) vraagt veel aandacht en zorg. Wij hebben met ‘coördinator Digitaal Erfgoed’ een nieuwe functie ingesteld, waarin de aansturing van processen achter de schermen gecombineerd wordt met het online presenteren van de resultaten daarvan (zie digitalcollections.universiteitleiden.nl). Je komt te werken bij de afdeling Bijzondere Collecties en zult samenwerken met externe partijen en met veel UBL-collega’s, zoals conservatoren, restauratoren, metadataspecialisten, vakreferenten, digital scholarship librarians en functioneel beheerders.

In deze functie zul je:

 • Digitaliseringsprocessen bij de UBL coördineren, van productie tot beschikbaarstelling;
 • Inzetten op continue verbetering van de digitaliseringsprocessen;
 • Zorg dragen voor de verrijking en verbetering van de collectieportal Digital Collections;
 • Contact onderhouden met scanbedrijven (offertes opvragen en vergelijken, schrijven van scaninstructies, kwaliteitscontroles uitvoeren, transporten organiseren, voortgang en issues bespreken);
 • Templates voor digitaliseringsprojecten, begrotingen en rapportages opstellen en onderhouden;
 • De digitaliseringsagenda van de UBL bijhouden;
 • Bijdragen aan onderzoeken naar de gebruikers van Digital Collections;
 • Suggesties doen voor de doorontwikkeling van Digital Collections.

Je profiel

 • Hbo+-opleiding;
 • Ervaring met projectmatig werken en het verbeteren van processen (bijvoorbeeld volgens LEAN), bij voorkeur in een coördinerende rol;
 • Affiniteit met cultureel erfgoed als bron voor onderzoek en onderwijs;
 • Oog hebben voor verschillende klantperspectieven;
 • Enige ervaring met usability onderzoek en het testen van digitale informatiesystemen;
 • Goede schriftelijke en mondelinge communicatieve vaardigheden zowel in het Nederlands als in het Engels;
 • Overtuigingskracht en een resultaat- en samenwerkingsgerichte instelling;
 • Je bent goed in plannen en organiseren, innovatief en oplossingsgericht.

VOG

Vanwege het werken met bijzondere materialen is het kunnen overleggen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) een vereiste.

Beschrijving organisatie

De UBL biedt medewerkers veel kansen om zich te ontwikkelen. We werken continu aan een inspirerende, inclusieve en diverse werkomgeving waarin iedereen zich welkom, veilig en gewaardeerd voelt. Je komt te werken binnen een toonaangevende wetenschappelijke bibliotheek met collecties van wereldformaat. Centraal staat het bieden van betrouwbare, duurzame en innovatieve diensten. We doen dit samen met andere partijen in binnen- en buitenland. Onze werkterreinen zijn breed en divers, zo ook onze klantgroepen, in het bijzonder studenten, docenten en onderzoekers. Voor hen verzorgen we de wetenschappelijke informatievoorziening als partner in kennis.
De UBL staat wereldwijd bekend om de bijzondere collecties, die naast hun rol voor onderwijs en onderzoek ook een belangrijke maatschappelijke en culturele functie hebben. Op onze bibliotheeklocaties bieden wij iedereen een prettige studie- en onderzoeksomgeving. Online staan wij in contact met gebruikers van over de hele wereld. Onze medewerkers dragen hier samen, ieder vanuit hun eigen achtergrond, ervaring en talent, aan bij.

Wij bieden

Aanstelling vindt plaats conform de cao Nederlandse Universiteiten. Het betreft een tijdelijke aanstelling voor de duur van een jaar met uitzicht op een vast dienstverband bij goed functioneren. Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en werkervaring, maximaal € 4.670 bruto per maand (schaal 10) bij een fulltime aanstelling. Daarnaast kent de Universiteit Leiden goede arbeidsvoorwaarden. Zo is er sprake van een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantietoeslag (8%) en de mogelijkheid om via een keuzemodel arbeidsvoorwaarden op maat te kiezen. Als de functie dat toelaat bestaat er de mogelijkheid gedeeltelijk thuis te werken. De universiteit biedt hiervoor goede faciliteiten. Alle informatie hierover kun je nalezen op werkenbij.leidenuniv.nl.

Diversiteit

Het bevorderen van een inclusieve gemeenschap staat centraal in de waarden en visie van de Universiteit Leiden. De Universiteit Leiden streeft ernaar om een inclusieve gemeenschap te worden die alle studenten en medewerkers in staat stelt om zich gewaardeerd en gerespecteerd te voelen en zich volop te ontplooien. Diversiteit in ervaringen en perspectieven verrijkt ons onderwijs en versterkt ons onderzoek. Onderwijs en onderzoek van hoge kwaliteit zijn inclusief.

Informatie

Voor meer informatie over de inhoud van deze functie kun je contact opnemen met Saskia van Bergen, hoofd Dienstverlening en Collectie-informatie Bijzondere Collecties: w.van.bergen@library.leidenuniv.nl.

Solliciteren

Direct solliciteren kan hier. Je kunt online solliciteren via de button ‘Solliciteren’ in ons sollicitatiesysteem. Sollicitaties voorzien van een motivatiebrief en cv kunnen tot en met 12 juni 2023 worden gericht aan Saskia van Bergen.