De NAK zoekt manager Informatisering & Automatisering

1. Werken bij de NAK

De NAK is de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen. Deze wettelijke taak wordt vervuld in opdracht en onder toezicht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Gespecialiseerde keurmeesters voeren tijdens het seizoen alle keuringen uit die bijdragen aan de hoogwaardige kwaliteit van het Nederlandse exportproduct.

De NAK beschikt over een hightech laboratorium waar grootschalige nacontrole op pootaardappelen en zaaizaden wordt uitgevoerd door (moleculaire) onderzoekstechnieken toe te passen. De NAK is door de sector en overheid gevraagd om partner te zijn voor onafhankelijke kwaliteitsborging in de akkerbouwketen.

Daarnaast is en blijft het NAK-certificaat het keurmerk gebaseerd op onderscheidende kwaliteitseisen. Ook levert de NAK betrouwbare, actuele en transparante dienstverlening en informatie, en is de keuringsdienst het kenniscentrum op het gebied van kwaliteit en regelgeving voor het uitgangsmateriaal in de sector.

2. De functie

Als manager Informatisering & Automatisering (I&A) bij de NAK ben je verantwoordelijk voor de langetermijnontwikkeling van I&A binnen de NAK-organisatie. Dit omvat het dagelijks aansturen, coachen en motiveren van het I&A-team, bestaande uit applicatie- en systeembeheerders, ontwikkelaars, business- en informatieanalisten en servicedeskmedewerkers (14 fte). Je geeft leiding aan een deskundig team van zowel interne medewerkers als externe specialisten, waarbij samenwerking met externe partijen essentieel is voor het waarborgen van specialistische kennis en vaardigheden. Je aanpak is mensgericht; je stimuleert teamleden om initiatief en verantwoordelijkheid te nemen. Ook ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de ICT-strategie en zorg je ervoor dat de organisatie bijblijft met de nieuwste technologieën.

Je bent je bewust van het verschil in verantwoordelijkheden naar je eigen team toe en die naar de organisatie, en je handelt daarnaar. Je beschermt en behartigt de belangen van je team en reageert alert en daadkrachtig op signalen vanuit de diverse invalshoeken. Daarnaast bewaak je de I&A-strategie en doelstellingen, met daarbij een bijzondere focus op de informatiestrategie van de NAK. In nauwe samenwerking met andere afdelingen, het MT en de directie vertaal je ontwikkelingen naar een duidelijke strategie en zorg je voor een doeltreffende uitvoering. Ook overzie je diverse I&A-projecten, waarbij het vaak draait om het implementeren van de nieuwste technologische innovaties. Een belangrijk lopend programma is bijvoorbeeld de transitie naar een Microsoft-landschap. Hieruit volgen diverse deelprojecten, zoals de implementatie van Microsoft 365: iets wat een centrale rol in de toekomstige IT-infrastructuur zal innemen. We staan aan de vooravond van belangrijke Europese wetgeving die impact heeft op de sector en op de NAK in het bijzonder en waarbij ook van de afdeling I&A veel zal worden gevraagd.

‘Als je het leuk vindt om mensen te coachen en te motiveren en je gedreven bent door de constante ontwikkelingen in het I&A-veld en daarmee een belangrijke rol vervult binnen de NAK en de ontwikkelingen in de sector, dan is dit een baan voor jou.’

Werkweek
‘Op een leuke werkdag zijn je werkzaamheden gevarieerd. Je geplande overleggen lopen op schema en je houdt tijd over om aan je beleidsstuk te werken.’

‘Op een minder leuke werkdag een business stand still. De druk wordt opgevoerd vanuit de organisatie om snel weer alle online te krijgen.’

Voorbeeld uit de praktijk
‘Door de nieuwe regelgeving van de AVG is het niet langer toegestaan om bepaalde gegevens intern nog langer te gebruiken. Wat doe je?’

Als manager Informatisering & Automatisering sta je voor een uitdaging waarbij je de belangen van de organisatie en de naleving van de AVG moet balanceren. Het gaat hier niet alleen om technische aanpassingen, maar ook om een verschuiving in hoe de organisatie omgaat met AVG-gegevens. Je prioriteit is om een strategie te ontwikkelen die aan de wettelijke vereisten voldoet maar ook de operationele impact voor de organisatie minimaliseert.

Je benadert dit vraagstuk door eerst een grondige analyse te maken van de betreffende gegevens en de manieren waarop ze binnen de organisatie worden gebruikt. Vervolgens organiseer je overleggen met belangrijke stakeholders, zoals de juridische afdeling, IT-specialisten en afdelingshoofden, om de impact en mogelijke oplossingen te bespreken. Je erkent dat het belangrijk is om iedereen aan boord te krijgen en zorgt ervoor dat de discussie zich niet beperkt tot de IT-afdeling, maar dat ze een organisatiebrede kwestie wordt. In de tweede fase richt je je op het vinden van alternatieve oplossingen. Dit kan inhouden dat je op zoek gaat naar manieren om de gegevens zodanig aan te passen dat ze nog steeds bruikbaar zijn binnen de AVG-kaders. Je werkt nauw samen met de IT-afdeling om deze oplossingen technisch te implementeren, maar blijft erop toezien dat de uiteindelijke beslissing en verantwoordelijkheid bij de organisatie als geheel ligt.

3. Groeipad

Ontwikkeling is een belangrijk speerpunt binnen de NAK. Het is van belang dat iedere medewerker zich zowel vakinhoudelijk als persoonlijk kan (blijven) ontwikkelen. Iedereen staat zelf aan het roer van zijn of haar loopbaan. Groeipaden bij de NAK staan niet vast, die creëer je zelf.

4. Wat is vereist?

 • Hbo-/wo-werk- en -denkniveau met brede ICT-ervaring.
 • Minimaal tien jaar relevante werkervaring waarvan minimaal vijf jaar in een leidinggevende positie.
 • Aantoonbare ervaring met en kennis van informatisering en procesvernieuwing, transitie en verandermanagement.
 • Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, zowel in woord als geschrift.
 • Resultaatgericht in een team werken, klantgericht, analytisch en doortastend.

5. Wat krijg je?

 • € 6.300 tot € 9.350 bruto per maand bij een fulltime dienstverband.
 • 40-urige werkweek.
 • 25 vakantiedagen + 12 adv-dagen (bij een fulltime dienstverband).
 • Ruime opleidingsmogelijkheden.
 • Laptop, telefoon, leaseauto, thuiswerkmogelijkheden, premievrij pensioen en thuiswerkvergoeding.

6. Wat doe je?

 • 20% met andere afdelingen, MT en directie afstemmen.
 • 20% projecten coördineren en innovaties doorvoeren.
 • 20% strategie en informatiebeleid mede vormgeven en bewaken.
 • 20% team coachen, motiveren en aansturen.
 • 10% algemene overige werkzaamheden uitvoeren.
 • 10% personele en teamontwikkeling bevorderen.

7. Hoe verloopt het sollicitatieproces?

Solliciteren kan via het sollicitatieformulier op onze website.
De werving- en selectieprocedure wordt begeleid door Ronald Bruin en Walter Huurdeman van de Galan Groep. Zij zullen de gesprekken voeren met in potentie voor de functie geschikte kandidaten, daaruit volgt een presentatie aan de opdrachtgever. Op basis hiervan worden kandidaten uitgenodigd voor de selectiegesprekken bij de NAK.
Voor meer informatie over de inhoud van de functie kun je contact opnemen Ronald Bruin of Walter Huurdeman, telefoon 035-694 80 00.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.