Dashboard maakt anderstalige bibliotheekcollectie beter vindbaar

De KB heeft een (Engelstalig) dashboard gelanceerd om de anderstalige collectie van bibliotheken beter vindbaar en makkelijker doorzoekbaar te maken. Hierin zijn al het anderstalige materiaal in Nederlandse bibliotheekcollecties en dat van de online Bibliotheek opgenomen.

Het dashboard wordt gepubliceerd op Bibliotheeknetwerk.nl en maakt het mogelijk om in een paar kliks te zien welke boeken, e-books en luisterboeken in welke bibliotheken beschikbaar zijn. In totaal gaat het om ruim 1,4 miljoen te lenen items in 161 talen. Volgens Astrid Kraal, netwerkmanager bibliotheekstelsel bij de KB, sluit het dashboard aan op een behoefte: ‘Met de komst van Oekraïense vluchtelingen merkten bibliotheken dat de vraag naar Oekraïens lees- en luistermateriaal steeg. Maar Nederlandse bibliotheken beschikken over lees- en luistermateriaal in zó veel meer talen. Dat is bij lang niet iedereen bekend. Wij stimuleren graag het lezen onder alle Nederlanders, of dat nu in het Nederlands gebeurt of in een andere taal.’  

Groot lees- en leeraanbod 

Binnen het dashboard kan onder meer worden gezocht op taal, bibliotheek, titel en auteur. Particulieren kunnen daarnaast in de zoekmachine zien welke titels fysiek en welke online kunnen worden geleend. Kraal: ‘Mocht een bibliotheek een fysiek boek niet zelf voorradig hebben, dan kan dit alsnog via het interbibliothecair leenverkeer naar de gewenste bibliotheek worden gebracht.’ Kraal hoopt dat het dashboard nieuwe of meertalige Nederlanders helpt om de weg naar de bibliotheek te vinden, ‘waar nog veel meer te lezen en leren valt, ook op het gebied van taal en digitaal burgerschap’. 

De KB heeft het dashboard ontwikkeld met behulp van de collectiegegevens die Nederlandse bibliotheken met de nationale bibliotheek delen. De Nederlandse collectie is in te zien via bibliotheek.nl.