Dan Brown schenkt 300.000 euro aan Ritman Library

Dan Brown, auteur van De Da Vinci Code, heeft 300.000 euro geschonken aan de Bibliotheca Philosophica Hermetica (BPH), ook wel bekend als Ritman Library, in Amsterdam. Het geld wordt gebruikt voor het digitaliseren van een deel van de collectie boeken op het gebied van onder meer Hermetica, alchemie, mystiek, Rozenkruisers en kabbala.

Dankzij zijn schenking kan de kerncollectie van zo’n 4.600 boeken van voor 1900 binnenkort door iedereen online worden bekeken. Brown is een groot bewonderaar van de bibliotheek (internationaal bekend als The Ritman Library naar de stichter, Joost R. Ritman) en bracht diverse keren een bezoek tijdens het schrijven van zijn boeken Het Verloren Symbool en Inferno. ‘Ik vind het een grote eer’, aldus de wereldberoemde schrijver in een persbericht, ‘dat ik een rol kan spelen bij dit belangrijke conserveringsproject om deze teksten beschikbaar te maken voor het grote publiek.’ Ook het Prins Bernhard Cultuurfonds draagt bij aan de digitalisering met een bedrag van 15.000 euro.

Het veelomvattende digitaliseringsproject wordt uitgevoerd door Picturae. De kerncollectie van de BPH zal in het voorjaar van 2017 online beschikbaar zijn.

Beeld: Esther Ritman en Dan Brown voor het Huis met de Hoofden in Amsterdam