Daantje Derks benoemd tot hoogleraar ‘Technology facilitated work-life integration’ Erasmus Universiteit

Dr. Daantje Derks is per 1 februari 2024 benoemd tot hoogleraar ‘Technology facilitated work-life integration’ bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. Met haar leerstoel richt ze zich de komende jaren op de vraag hoe mensen optimaal kunnen profiteren van de voordelen die smartphones brengen zonder al te veel last te ondervinden van de nadelen.

De smartphone zorgt voor hoge integratie tussen werk- en privédomeinen die kenmerkend is voor werken in het digitale tijdperk. Dit gaat ook gepaard met kosten op het vlak van welzijn, stress, herstel en een verstoorde werk-privébalans. 

‘Naast deze kosten heeft het gebruik van mobiele communicatietechnologie ook veel voordelen. Bijvoorbeeld meer flexibiliteit in werktijden, autonomie over de werklocatie en onbeperkte toegang tot real-time informatie, systemen en mensen’, zegt Derks. ‘Bovendien zijn smartphones zo verweven met ons leven dat het bijna onmogelijk is geworden om zonder te leven. We moeten dus een manier vinden waarop we optimaal kunnen profiteren van de voordelen zonder zaken als stress en verstoorde werk-privébalans.’

Derks wil op haar leerstoel juist meer aandacht gaan besteden aan de sociale context waarin het gebruik van smartphones plaatsheeft. ‘Daarbij kun je denken als normen over bereikbaarheid of voorbeeldgedag. Daarom wil ik inzichten en methoden uit verschillende wetenschappelijke disciplines, zoals psychologie, sociologie, human-computer interaction en communicatiewetenschap gaan gebruiken.’

Derks is sinds 2008 verbonden aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB) waarvan sinds december 2015 als universitair hoofddocent arbeid en organisatie psychologie.