Cycling for libraries 2013: ‘Goeie sfeer!’

In Amsterdam werd op 18 juni de negendaagse unconference Cycling for Libraries afgetrapt. Ingeborg Verheul stapte op de fiets en reed mee.

Door: Ingeborg  Verheul

Amsterdam, dinsdagochtend 18 juni 2013, 10.00 uur.  Zo’n 100 bibliothecarissen uit 23 verschillende landen verzamelen zich op de trappen van de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Zij maken zich op voor de derde editie van Cycling for Libraries, die dit jaar in Nederland en België plaatsvindt.

Cycling for Libraries is een Fins initiatief, dat is ontstaan vanuit bezorgdheid over de toekomst van de bibliotheek. In 9 dagen fietsen de bibliothecarissen dit jaar van Amsterdam naar Brussel. Onderweg doen ze diverse bibliotheken aan en praten ze met politici in de Tweede Kamer en in Brussel over de veranderende rol van bibliotheken in de samenleving. Ook vinden er ontmoetingen plaats met vertegenwoordigers van diverse nationale en internationale bibliotheekorganisaties. FOBID bijvoorbeeld, EBLIDA en IFLA.

Sportief tintje

Cycling for libraries is een unconference met een sportief tintje. Een wat informelere vorm van samenkomen en informatie uitwisselen, en een super gelegenheid voor netwerken. De fietstocht is opgedeeld in verschillende etappes en sportieve inspanningen worden niet alleen onderbroken voor lunch en diner maar ook voor bezoeken aan locale bibliotheken. Tijdens die bibliotheekbezoeken steek je wat op van de locale en nationale bibliotheekcultuur en ondertussen boom je met collega’s van alle leeftijden, uit diverse bibliotheektypen, over het belang van democratische toegang tot informatie of de functie van de bibliotheek als ontmoetingsplek.

Verbijstering na bezoek aan KIT

De eerste dag begon met een bezoek aan de Openbare Bibliotheek Amsterdam waar directeur Hans van Velzen een korte introductie gaf over de OBA en over ADAMNET, het Amsterdamse bibliotheeknetwerk waarin 26 bibliotheken zijn vertegenwoordigd. Na de lunch, toen de huurfietsen waren toebedeeld en de bagage met busjes was weggebracht, ging het gezelschap door naar het KIT. De bibliotheek van het KIT dreigt  per 1 augustus gesloten te worden. Het verhaal achter de sluiting riep incidenteel herkenning op, maar vooral veel verbijstering. Het was mooi dat we de collega’s van het KIT met dit informele bezoek een internationaal steuntje in de rug konden geven.

Sliert van fietsers

Op weg naar het hotel werd de sliert van fietsers, allemaal gehuld in de felgele Cycling for Libraries-hesjes, op de Vijzelstraat bij het passeren van Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, door de collega’s aldaar toegejuicht en van verfrissende flesjes water voorzien.

En dat viel goed op deze tropische dinsdag!

De dag werd afgesloten met een welkomstreceptie bij de Bijzondere Collecties van de UvA op de Turfmarkt.

Vervolg

Woensdag gaat de rit via Haarlem (stationsbibliotheek) en Noordwijk (openbare bibliotheek) naar Den Haag.

Donderdag is er een ontmoeting in de Tweede Kamer en vervolgens gaat het in de middag via Delft (DOK Delft) en Affligem/Gent naar Brussel.

In Brussel zal Cycling for Libraries een witboek aanbieden aan MP’s die bibliotheken en information in hun portefeuille hebben, en zo proberen om bibliotheekkwesties op de agenda van de Europese Unie te krijgen om op die manier het belang van bibliotheken voor de maatschappij te onderstrepen. Cycling for Libraries duurt tot en met 26 juni.

Goeie sfeer

De sfeer de eerste dag was goed, het weer zat mee en de eerste platte band was een feit (van een Franse deelneemster). De band werd in no-time vakkundig geplakt en voort ging het weer, op d-tour dwars door het Vondelpark.

Deze eerste dag was een succes. Het kan niet anders of dit wordt wederom een supereditie van Cycling for Libraries!

Voor meer informatie en ook voor foto’s en korte sfeerimpressies: www.cyclingforlibraries.org