Door: Eric Sieverts
Af en toe bekruipt me het gevoel dat Google maar eens moet ophoepelen, want ik word helemaal gek van ze. Een van hun laatste streken is dat de ‘translated foreign pages search’ plotseling verdwenen was. Bij het geven van de VOGIN-cursus kwamen we daar achter. Een paar dagen eerder was die optie er nog. En het heeft toen nog dagen geduurd voor officieel bekend werd dat het definitief was opgedoekt en nooit meer zou terugkomen.
Het was een geweldige functie. Je tikte je zoekvraag in je eigen taal in. Je selecteerde de taal waarin je wilde dat gezocht werd. Jouw zoekwoorden werden in die taal vertaald en daarmee werd de zoekvraag uitgevoerd. De lijst resultaten (in die taal) werd vervolgens automatisch naar je eigen taal terugvertaald. En als je een resultaat aanklikte, werd de inhoud van die pagina ook naar je eigen taal vertaald. Uiteraard niet allemaal foutloos, maar een prachtig hulpmiddel om een indruk te krijgen van hetgeen over een onderwerp werd geschreven in talen die je zelf niet kent. Dat ging heel wat verder dan een toevallig met eigen zoekwoorden gevonden pagina in het Swahili door Chrome laten vertalen, wat nu nog wel kan.
Maar het bleek onze eigen schuld. We gebruikten het volgens Google niet voldoende. Geen wonder denk ik dan, als Google die functie steeds dieper in zijn menustructuur wegstopt, zodat je hem niet meer vindt. Het meest braakwekkend was nog Googles eigen commentaar. Ze hadden niet een schitterende functie om zeep gebracht, nee, het ging alleen om ‘streamlining’ om nog beter in staat te zijn ‘to focus on creating beautiful technology that will improve people’s lives’.
Terwijl dit nog maar net bezonken was, ontdekte een collega al weer iets anders. Bij Google Scholar kun je nog maar maximaal twintig resultaten tegelijk in je resultatenlijst te zien krijgen, terwijl echte informatieprofessionals dat toch meestal op honderd hadden staan. Maar ja, Google weet wat goed voor ons is. Het zou me niet verbazen als Google Scholar zelf op een kwade dag ook ineens verdwenen blijkt. Het is al enige tijd uit alle uitklapmenus op Googles homepage verdwenen. Gering gebruik is zo al voorgeprogrammeerd.
Terwijl iedereen half mei aan de sociale media hing om maar niets te missen van alle ‘beautiful new technology’ die Google-techneuten op hun I/O-event aankondigden, verdween dus tegelijkertijd onaangekondigd nuttige functionaliteit. Eerder hadden we (wel aangekondigd) natuurlijk al het einde van Google Reader gehad. Maar dat lag toch anders: daarvoor bestaan allerlei alternatieven van andere aanbieders. Die verdwenen zoekfunctionaliteit was uniek voor Google; daarvoor kun je niet naar de concurrent. Misschien moeten we Google maar eens massaal boycotten, want voor het zoeken dat ze nog wel bieden, bestaan genoeg andere zoekmachines. Niet dat ze daardoor op andere gedachten komen, want een paar dissidente informatieprofessionals zullen in Googles gebruikscijfers heus niet terug te vinden zijn. Maar het voelt gewoon lekker.
Eric Sieverts is redacteur van InformatieProfessional en freelance docent en adviseur .
Deze bijdrage komt uit IP nr. 5 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen