Column: #100

Door: Eric Sieverts

Eigenlijk zou ik een feestje moeten geven, want dit is mijn 100ste column voor IP. Hoewel dat ook weer niet zoveel voorstelt, want NRC-columnist S. Montag (Henk Hofland) is nu al aan aflevering 1820 toe. Maar mij mag je natuurlijk sowieso niet vergelijken met zo’n oercolumnist. Mijn eerste column verscheen in 1997, in de eerste jaargang van IP. Toen verzorgden redactieleden de column nog beurtelings, afhankelijk van wie inspiratie had. Daardoor glipten er wel eens columnloze nummers tussendoor. In die tijd waren er jaren waarin ik maar één column schreef en andere jaren met wel vier of vijf.

In 2008 veranderde dat. De toenmalige hoofdredacteur vond dat lezers van de column daarin een vaste ‘smoel’ moesten herkennen. En die smoel werd ik – sindsdien ook met foto erboven. Intussen heeft IP nu zelfs al drie vaste smoelen. In mijn zevende column liet ik ooit we ten geen laptop op vakantie mee te nemen. Dat is sindsdien wel veranderd. Als vaste columnist moest ik ook wel columns vanuit mijn tentje versturen, of vanaf een leuk terrasje. Zo ook deze. Waar ik het die honderd keer over gehad heb, moet u zelf maar eens bekijken.

De tekst van de voorgaande 99 columns heeft onderstaande woordenwolk opgeleverd. ‘Google’, ‘informatie’ en ‘zoeken’ springen er uiteraard uit. En ook een positieve houding, want ‘wel’ komt het allermeest voor. Jammer dat zo’n woordenwolk geen recht doet aan incidentele gekke onderwerpen die aan de orde kwamen, zoals ontploffende cd-roms of het Domesday Book. Daarvoor moet u alle columns zelf nog maar eens doorlezen. Ze staan bij elkaar op mijn website (bit.ly/1NK6X1I).

Misschien is ‘honderd keer’ wel een mooi moment om er een punt achter te zetten. Binnenkort zal ik dat voorzichtig bij de directie aankaarten. IP houdt dan nog altijd twee andere ‘smoelen’ over. En die 1820 van Montag haal ik toch niet meer in.

Eric Sieverts is redacteur van IP en freelance docent en adviseur.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 7 / 2015. Het gehele nummer kun je hier lezen.