Het kabinet gaat de komende maanden in gesprek met de oppositie over alternatieven voor de btw-verhoging op boeken, kranten, sport en cultuur. Het CDA kwam op de valreep met een voorstel, gesteund door onder meer ChristenUnie, SGP en D66, om meer tijd te kopen voor een besluit hierover. Daarmee wordt het plan voorlopig bevroren.
De btw-verhoging zou per 1 januari 2026 ingaan. Nu is afgesproken dat de coalitie en het kabinet in in de aanloop naar de voorjaarsnota in gesprek gaat met de oppositie over alternatieven. Het kabinet komt dan zelf ook met voorstellen doen. De voorwaarde daarbij is dat de 2,3 miljard euro wordt opgehaald en er genoeg steun in de Kamer is. Dat meldt het ANP.
Handreiking
De afgelopen tijd sprak het kabinet al langer met oppositiepartijen over het omstreden voorstel. Toch lukte het nog niet om tot een akkoord te komen. Door nu mee te gaan in het voorstel van de oppositie, doet het kabinet een belangrijke handreiking. Minister van Financiën Eelco Heinen hoopt hiermee ook de maatregel die veel uitzonderingen en grensgevallen heeft te kunnen vereenvoudigen.
Protest
De afgelopen tijd was er veel protest uit verschillende getroffen sectoren tegen de voorgenomen btw-verhoging. De boekensector, bibliotheken, boekwinkels en docenten deden recent een oproep aan Nederlandse lezers om op om woensdagochtend voorafgaand aan het debat over de kwestie naar Den Haag te komen. Ze moesten hun favoriete boek meenemen naar de Tweede Kamer voor een ‘lees-in’.
Reactie CPNB
De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) zegt in een reactie ‘blij en opgelucht’ te zijn dat het kabinet met de oppositie in gesprek gaat over alternatieven. ‘Dat zovelen zich bij onze zorgen en acties voor het boek, de taalvaardigheid en het leesplezier hebben aangesloten was hartverwarmend’, zegt een woordvoerder.
Bron: ANP