Brockhaus Encyclopedie voortaan alleen nog digitaal

De papieren versie van de Duitse Brockhaus Encyclopedie houdt na ruim 200 jaar op te bestaan. Dat heeft uitgever Wissenmedia  (een dochter van Bertelsmann) afgelopen zondag bekendgemaakt. De online versie voor abonnees blijft wel bestaan en zal geactualiseerd blijven worden door een redactie.

Friedrich Arnold Brockhaus kocht de rechten voor het naslagwerk in 1808. Sindsdien zijn er 21 edities gepubliceerd. De laatste gedrukte editie verscheen in 2006 en kostte als volledig werk (30 delen) toen bijna 3000 euro. Uitgever Bertelsmann had vorig jaar al aangegeven te willen stoppen met de papieren uitgave. Sinds deze week is de encyclopedie niet meer voorradig en zullen belangstellenden een tweedehands editie moeten aanschaffen.

Een woordvoerder van Bertelsmann-Wissensservice verklaart dat de Brockhaus te lijden had onder de populariteit van Wikipedia. In 2012 werd om dezelfde reden de uitgave van de papieren versie van de Britannica encyclopedie gestaakt, die bestond sinds 1768. In 2007 kwam een onderzoek waarin 50 artikelen van Wikipedia en Brockhaus werden vergeleken, veelvuldig in het Duitse nieuws. Wikipedia kwam daarbij als winnaar uit de bus. In het onderzoek werd gekeken naar accutaresse, volledigheid, actualiteit en leesgemak.